Retroben als Ports una orqu铆dia en perill d'extinci贸 que feia seixanta anys que no s'observava al mass铆s

La troballa culmina cinc anys de treball de prospecci贸 al Parc Natural
L'orqu铆dia 'Orchis cazorlensis', en perill d'extinci贸, s'ha tornat a trobar al Parc Natural dels Ports | ACN

Seixanta anys despr茅s de l'煤ltima observaci贸 de la planta que s'havia fet a Catalunya, s'ha retrobat al Parc Naturals dels Ports l'orqu铆dia 'Orchis Cazorlensis'. Han calgut cinc anys de prospeccions al mass铆s per tornar a veure un exemplar d'aquesta esp猫cie end猫mica de la meitat oriental de la pen铆nsula Ib猫rica i Mallorca. La troballa l'han fet aquest mes de maig els ambient貌legs Marc Aixarch i Bruno Duran. Est脿 inclosa al cat脿leg de flora amena莽a en perill d'extinci贸. Els 煤nics registres certs que havien detectat la planta al territori, en concret als Ports, daten de 1915, pel bot脿nic Pius Font i Quer, i de 1953, pel bot脿nic Santiago Llensa de Gelcen. De moment, s'ha trobat un 煤nic individu reproductiu, ja ha acabat la floraci贸.

Font i Quer va herboritzar l'orqu铆dia 'Orchis Cazorlensis' al vessant occidental del mont Caro, el 15 de juny de 1915, mentre que Llensa de Gelcen va recol路lectar-ne dos individus florits a la font de l'Espada, el 25 de maig de 1953. Des de les cites d'aquests dos bot脿nics catalans ning煤 m茅s havia pogut localitzar-la a Catalunya. El passat 6 de maig, els ambient貌legs Marc Aixarch i Bruno Dur谩n, en el marc d'uns treballs de prospecci贸 de flora amena莽ada als Ports, van localitzar l'esp猫cie al sector sud-oest, al terme municipal de la S茅nia.

S'ha localitzat en un h脿bitat de pineda mixta esclarissada de pi rojal (Pinus sylvestris), amb predomini pr脿cticament absolut de pinassa (Pinus nigra subsp. salzmannii), i per sobre els 1.080 metres d'altitud. L'煤nic exemplar que s'ha observat 茅s reproductiu i ja ha acabat la floraci贸. A efectes biol貌gics, aquest exemplar podria ser un nou nucli de la poblaci贸 aragonesa d'Orchis Cazorlensis propera als l铆mits del Parc, de la qual havien anat detectant nous rodals des del 2009. En base a l'observaci贸 d'aquest 煤nic exemplar, es pot confirmar la pres猫ncia d'aquesta orqu铆dia a Catalunya. Les prospeccions s'han fet durant cinc anys, en uns treballs al Parc Natural dels Ports per millorar el coneixement sobre la flora amena莽ada present dins l'脿mbit d'aquest espai natural.

"Dest铆 Terres de l'Ebre: La demanda urgent de CCOO per reactivar el turisme" "El Castor arriba a Madrid: A tr脿mit la creaci贸 d'una comissi贸 d'investigaci贸 al Congr茅s"