Supervivents dels bombardejos del Perelló rememoren les pèrdues humanes i el trauma sofert

Una ruta guiada amb estudiants dona el tret de sortida als actes de record i de recuperació d'espais com el refugi antiaeri de la Panavera
Entrada al refugi antiaeri de la Panavera del Perelló | ACN

 

El Perelló ha començat a reviure els bombardejos feixistes que els dies 15, 16 i 17 de desembre de 1938 van arrasar aquest poble del Baix Ebre, van causar la mort d'una trentena de persones i van destruir mig miler de cases. Una ruta guiada amb els alumnes de l'Institut Blanca d'Anjou ha acabat al Cinema Auditori Victòria on s'ha donat veu a alguns dels supervivents i testimonis. En Florencio, que va perdre la mare soterrada a la runa d'una de les cases que van afonar les bombes, o la Carmeta, que es va salvar pels pèls gràcies a l'avís dels soldats italians, han ajudat a recordat el pànic viscut i la fugida que va emprendre la població cap als masos i refugis.

En Florencio treballava amb una brigada del municipi a la carretera del Burgar, desfent marges i reparant els desperfectes que causaven a la via els camions i furgonetes que traslladaven els morts del front fins al cementiri del Perelló, quan van veure els avions feixistes sobrevolant el municipi. Van sentir les bombes i van tornar cap al poble a veure què havia passat. De camí, el Florencio es va trobar el seu germà, plorant perquè havien mort la seva mare. Mentre ells tornaven al poble, la gent feia el camí contrari, a peu, amb carros i carregats amb tot allò que havien pogut salvar de les seves cases. 

La representació d'un soldat a la trinxera a l'exposició 'La Rereguarda - Museu de les Guerres del Perelló', al CDI Cal Català. | ACN

 

En arribar al poble es va trobar al seu pare, gratant amb les mans, desconsolat, la runa del que havia estat una casa de dos pisos. La seva mare havia sortit a socórrer els seus avis quan va començar el bombardeig però pel camí va trobar una xiqueta petita, la Roseta, i es van acabar amagant dins una casa sota el marc de les escales. No van tenir sort i la casa els va caure a sobre. Els soldats van ajudar amb pales a treure-les i ell només va poder demanar a la Creu Roja una llitera per poder-la dur cap a casa sense vida. 

  

  

La Carmeta va tenir més sort.es reunien per cosir els uniformes dels soldats de la Brigada GaribaldUna bomba va caure a tocar d'on eren
Projectils exposats a l'exposició 'La Rereguarda - Museu de les Guerres del Perelló', al CDI Cal Català del Perelló. | ACN

 

El del Florencio i la Carmeta són dos dels testimonis d'aquells tràgics bombardejos al Perelló que aquest cap de setmana es rememoren amb un ampli programa d'actes. Aquest divendres a la tarda i dissabte al matí es farà també una ruta dramatitzada per diversos escenaris del poble amb la participació del grup teatral Tracamaca Diccionari de Butxaca. Amb aquesta activitat es podrà visitar, per primer cop, el refugi antiaeri de la Panavera, on no es permet l'accés al seu interior per motius de seguretat. L'espai ha estat recuperat durant les últimes setmanes per l'Ajuntament del Perelló. 

  

  

ambé es presentarà 'La Rereguarda - Museu de les Guerres del Perelló', al CDI Cal Català,una especial atenció a la Guerra Civil espanyola.

"URGENT: Mor un home atropellat a l'AP-7" "ATENCIÓ: El professorat d'un institut ebrenc se suma al dejuni dels presos polítics"