Territori tomba els projectes eòlics de Murtes i Vall de la Torre, entre la Terra Alta i la Ribera d'Ebre

El moviment contra la massificació eòlica reclama que es desestimi completament el projecte d'Empedrats

La Ponència Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat ha desestimat els projectes de centrals eòliques de Murtes i Vall de la Torre, a cavall entre la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Promoguts per la multinacional portuguesa EDP Renovables España, la Generalitat argumenta que són inviables, principalment, perquè tindrien efectes «insalvables» sobre espècies de fauna amenaçades i protegides com l'àliga cuabarrada. La mateixa Ponència Ambiental també ha tombat parcialment dos dels set aerogeneradors del projecte d'Empedrats, també promogut per EDP a la mateixa zona i formant un conjunt amb els dos desestimats. El moviment contra la massificació eòlica a la Terra Alta exigeix que no s'autoritzi la totalitat del parc.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

El parc de Murtes, amb entre set i nou aerogeneradors, i una potència total de 28 MW s'havia d'ubicar entre els termes municipals de Pinell Brai (Terra Alta), Ascó, Benissanet, Miravet i Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre). En realitat, i segons reconeix la mateixa ponència, és una de les tres centrals del complex que EDP pretenia construir i que compartien la mateixa línia d'evacuació elèctrica, entre d'altres instal·lacions. La Ponència, en aquest cas, considera que els efectes que tindria la seva implantació sobre l'hàbitat de l'àliga cuabarrada, espècie protegida, resultarien «insalvables».

Un argument similar utilitzar per tombar també l'avantprojecte de Vall de la Torre, entre Móra d'Ebre, Ascó (Ribera d'Ebre) i la Fatarella (Terra Alta). En aquest cas, EDP pretenia instal·lar cinc aerogeneradors amb una potència total de 20 MW. La Ponència, però, emet informe desfavorable sobre la viabilitat de l'emplaçament per l'existència «d'elements determinants que, ja d'inici, es consideren insalvables per l'afectació de fauna amenaçada».

Per contra, la Generalitat sí que considera, de moment, viable, tot i que prèvia presentació de nous estudis d'impacte ambiental, cinc dels set aerogeneradors de l'avantprojecte d'Empedrats, a Pinell de Brai. L'Ateneu Popular la Pastora ja ha anunciat que treballaran perquè, finalment, es desestimi la central sencera després que s'hagin ja descartat els altres dos projectes relacionats de la mateixa EDP.

"Un brot de Covid-19 obliga a fer un cribratge en una empresa de les Terres de l'Ebre" "Finalitza la remodelació del port de la Ràpita i les obres d'urgència al d'Alcanar"