Trens Dignes de l'Ebre anuncia mobilitzacions «contundents» si Adif no millora els horaris de l'R16

Representants del moviment es reuneixen amb el secretari de Mobilitat per tractar l'entrada en marxa del Corredor a Vandellòs
Imatge de l'interior d'un tren de Rodalies de la sèrie 447 | Twitter / @montsecastella

La Plataforma Trens Dignes de les Terres de l'Ebre ha alertat que faran mobilitzacions «contundents» si Adif i Renfe no milloren els horaris de l'R16 amb l'entrada en funcionament del Corredor a Vandellòs. La plataforma ha mantingut una reunió aquest dijous amb el secretari de Mobilitat, Isidre Gavín, en la que han fet front comú en aquesta qüestió, segons la portaveu del moviment, Montse Castellà. Castellà ha indicat que la posada en funcionament del Corredor a Vandellòs ha de permetre millorar el servei i ha lamentat que els horaris que s'han conegut fins ara «anuncien un pitjor servei». «Tindrem una nova infraestructura per no millorar el servei», ha declarat. La Generalitat ha de rebre la proposta definitiva d'horaris abans que finalitzi l'any i llavors la Plataforma l'estudiarà i decidirà les properes actuacions.

En aquest sentit, Castellà ha indicat que tot i l'evolució de les reunions entre la Generalitat —que va fer una contraproposta— i Adif han arribat a un punt que «no es pot avançar més si Adif no cedeix». En concret, ha indicat que l'R16 ha de tenir serveis de mitja distància que vagin per la línia de l'Alta Velocitat i més freqüències de pas. També ha reclamat que l'Euromed s'aturi a l'Ebre, cosa que no es contempla en l'actual proposta, i ha alertat que no admetran que es retirin serveis com aquest, aconseguit fa tres anys «després de vint passant de llarg». «No admetrem que desapareguin serveis, donem de marge fins que acabi l'any i es facin públics els horaris, si no hi estem d'acord, farem mobilitzacions», ha insistit.

Pla mig de la portaveu de la Plataforma Trens Dignes, Montse Castellà, mostrant els horaris de l'R16 | ACN

Horaris «inflats» i retards «crònics»

Sobre la situació actual, ha denunciat que en els darrers tres anys l'R16 ha patit tres canvis d'horaris i que han estat «a pitjor». En concret, Castellà ha dit que s'han «inflat» els horaris i s'han incorporat retards de manera «crònica», amb trens que han perdut fins a 20 minuts. Ha afegit que l'entrada en vigor de la variant de Vandellòs hauria de millorar aquesta situació i que, en canvi, amb la proposta actual això no s'aconsegueix. «Si no fem servir la línia d'alta velocitat i no s'utilitza correctament la variant de Vandellòs, els trens triguen dues hores i mitja o dues hores i tres quarts en fer Tortosa-Aldea-Barcelona», ha exemplificat.

En sortir de la trobada, la portaveu ha explicat que la d'aquest dijous ha estat la primera d'un seguit de reunions amb el Departament de Territori amb qui volen establir una relació de «bilateralitat» després que «la majoria de polítics del territori no s'ha posat les piles».

També et pot interessar

"👏 BONES NOTÍCIES: L'Hospital de Móra d'Ebre recupera un important servei 2 anys després" "❗ EBRE: Les conclusions del Parlament sobre la investigació del cas Castor"