Concentració pel 8M a la plaça del Mercadal de Reus

L'art, les concentracions reivindicatives i els manifestos centren el matí del 8-M 2021 a Tarragona i Reus

S'han convocat diversos actes pel Dia Internacional de la Dona | Art, concentracions reivindicatives i manifestos han estat algunes de les activitats

Tot i no haver-hi les grans concentracions dels altres anys, la pandèmia no ha pogut aturar el Dia Internacional de la Dona. Tarragona i Reus han celebrat aquesta diada amb diversos actes on s'han concentrat desenes de persones en els diferents punts de les ciutats. A Tarragona programava una lectura del manifest a la plaça de la Dona Treballadora i després la lectura del manifest institucional a la plaça de la Font. A més d'aquests, hi ha hagut un acte d'activistes feministes al Mercat Central, el qual ha acabat amb la identificació dels Mossos per pintades a la seu de VOX, i un acte d'estudiants a la plaça de la Font.

D'altra banda, a Reus  s'ha recorregut des de primera hora del matí els centres residencials de la ciutat per acabar a la plaça del Mercadal, on s'ha fet la lectura del manifest, i ha concentrat unes 200 persones.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Prop de 200 persones es concentren al Mercadal de Reus pel 8-M

Prop de 200 persones s'han concentrat aquest dilluns al migdia a la plaça del Mercadal de Reus amb motiu de la vaga del 8-M. El mal temps i l'actual crisi sanitària han deslluït la jornada, amb un volum d'assistents inferior respecte altres anys. Prèviament a la lectura del manifest al Mercadal, subscrit per la Plataforma 8M de Reus, que engloba diversos col·lectius locals, una trentena de manifestants han recorregut des de primera hora del matí els centres residencials de la ciutat on han fet lectura de textos reivindicatius. A la residència de gent gran Ítaca Fortuny, que va haver de ser intervinguda per un brot de coronavirus, s'ha vingut un moment emotiu amb la sortida d'algunes residents, que han aplaudit l'acció de les manifestants.
 

De la mitja dotzena de residències a les quals s'han aturat davant la porta d'entrada principal, només al geriàtric Ítaca han sortit a rebre-les. La trentena de manifestants han iniciat el recorregut a quarts de deu del matí. Pel camí, grups de dones les aplaudien al seu pas. Quan ja portaven un parell d'hores de marxa, al darrer moment s'han decidit a passar per aquesta residència per a gent gran, especialment colpejada per la Covid-19 —amb una cinquantena de residents infectats, i també un parell d'empleades. Allí han començat a sortir treballadores i seguidament, algunes residents, engrescades per l'acció feminista. Aplaudien i alçaven els braços.

No és el primer cop que a Reus s'inicia la jornada del 8-M amb un recorregut per la ciutat, si bé és la primera vegada que se centra específicament en les residències d'avis. «Més d'un 80% del personal del sector sanitari són dones i la pandèmia s'hi ha acarnissat», deien des de la plataforma organitzadora, que aglutina diversos col·lectius feministes, sindicats, entitats, etc. Al punt de les dotze del migdia, s'ha iniciat la concentració al Mercadal, amb prop de 200 persones, amb la pancarta 'Defensem les treballadores, defensem la vida' que encapçalava la mobilització. Tot seguit s'ha fet lectura del manifest, davant les portes de l'Ajuntament de Reus.

«Reivindiquem que cal tornar a sortir als carrers, la pandèmia ha agreujat els drets de la dona, que ha hagut d'assumir cures dins i fora de la llar», ha afirmat la Berta. «Amb la pandèmia s'ha agreujat la repercussió sistemàtica sobre les dones, perquè són les que estan a primera línia en els sectors essencials, per això sortim a defensar les treballadores i la vida», ha afegit la Meri. Per la seva banda, Eulàlia Sabater, metgessa de l'Hospital Sant Joan de Reus, que també ha participat en la lectura del manifest, recorda la vaga convocada per aquest 10 de març per reclamar una sanitat pública i recuperar les retallades que s'arrosseguen de fa temps.