Entrada a l'Arquebisbat de Tarragona, al pla de la Seu

L'Arquebisbat de Tarragona porta a la Fiscalia un possible cas d'abusos sexuals per part d'un prevere

Els fets haurien tingut lloc fa vint anys per part de mossèn Manuel Fuentes, l'arxiver

L'Arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas i Barnosell, ha portat davant la Fiscalia Provincial de Tarragona un cas d'abusos sexuals per part d'un prevere. En un comunicat emès aquest dijous, 11 de febrer, l'Arquebisbe explica que «el passat mes de desembre» va rebre «una informació d'un possible cas d'abusos sexuals per part d'un prevere del nostre Arquebisbat ara fa unes dècades». Segons ha avançat el diari 'Ara', el prevere acusat de presumptes abusos sexuals seria mossèn Manuel Fuentes, arxiver de la catedral de Tarragona i director de l'arxiu històric diocesà tarragoní. 

Des de l'Arquebisbat han informat que han activat els protocols d'actuació previstos per aquests casos i un cop acabada una «primera investigació urgent i preliminar» s'ha decidit portar el cas a la Fiscalia Provincial de Tarragona perquè «puguin realitzar les diligències i investigacions oportunes». Així mateix, la institució eclesiàstica afirma que ha pres «les mesures cautelars necessàries amb prudència i equitat».


 

Els fets van passar fa vint anys

Segons avança l''Ara', aquest dimecres el responsable de l'oficina d'abusos va parlar amb mossèn Fuentes, que va «reconèixer part dels fets», els quals van passar fa vint anys. El mossèn es va aprofitar de la confiança i la bona relació que tenia amb la família de la víctima.

Era l'abril del 2000 quan el David, que llavors tenia 17 anys, va conèixer mossèn Fuentes, vicari de la parròquia de Sant Joan Baptista de Reus. El mossèn el va convidar a visitar-lo algun dia al monestir de Santes Creus, on era rector. Al cap d'uns mesos, quan el David ja tenia 18 anys, va anar-hi, però a l'hora d'anar a dormir va veure que només hi havia un llit. El David explica que «tot estava ben preparat» i que «es va veure atrapat». En aquell moment van tenir lloc els abusos, tocaments, i masturbació

L'endemà el mossèn va intentar jugar amb la por del noi dient-li que «després del que t'he fet, si vols em suïcido» i li va demanar que no digués res a la seva família, relata el citat mitjà.

Finalment el jove ho va explicar a la parella, a un amic i als seus pares, els quals van parlar amb el mossèn de la parròquia de Reus i després  l'arquebisbe Lluís Martínez Sistach. La resposta de l'arquebisbe va ser «preguem». Dues dècades després, l'Arquebisbat va rebre la informació d'un altre cas d'abusos a un menor que seguien el mateix patró, en els quals mossèn Fuentes s'havia aprofitat de la confiança de la família per cometre'ls.

L'Arquebisbat condemna «tot abús sexual, de poder i de consciència»

Mons. Joan Planellas ha assegurat que té una «voluntat sincera de màxima de pulcritud en qüestions de gravetat» i recorda que l'Arquebisbat «condemna tot abús sexual, de poder i de consciència, especialment quan hagi estat comès per un clergue».

L'Arquebisbe aprofita el comunicat per recordar que la institució té a disposició una Oficina de prevenció i protecció d'abusos, el contacte amb la qual es pot fer a través del telèfon 628 426 853 o el correu electrònic oficina.abusos@arqtgn.cat. També ha reiterat la voluntat «pròpia i de tot l'Arquebisbat» per continuar investigant els fets coneguts i per «col·laborar amb la justícia  del país amb tot el que sigui necessari».