L’arribada del 5G al Camp de Tarragona obligarà a resintonitzar el senyal de tots els televisors

Les comunitat de veïns hauran de realitzar adaptacions en els seus sistemes de recepció de senyal TDT | Al territori, les noves freqüències s’habilitaran properament | El desplegament en tot l’Estat serà efectiu al juny del 2020
Les comunitats de veïns hauran de contractar un instal·lador de telecomunicacions registrat | Cedida

 

L’arribada del 5G al Camp de Tarragona comportarà canvis importants a les televisions de casa nostra. La implantació d’aquesta nova generació de tecnologia mòbil obligarà a reordenar de nou l'espectre radioelèctric, tal com es va fer fa uns anys amb el 4G. Al territori, les comunitats de veïns hauran de contractar un instal·lador de telecomunicacions perquè reconfiguri els sistemes receptors i tots els ciutadans de la demarcació hauran de resintonitzar els seus aparells de televisió.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

A hores d’ara, algunes demarcacions de l’estat ja han configurat les noves freqüències de TDT i d’altres ho estan fent durant aquest mes d'octubre. Està previst que a la demarcació de Tarragona, les noves freqüències arribin properament. Prèviament, s’informarà a la ciutadania en quin moment exacte s’ha de fer aquesta reordenació de freqüències.

El govern de l’Estat atorgarà subvencions per cobrir el servei de contractació d’un instal·lador de Telecomunicacions, que oscil·larà entre els 104,3 i els 677,95 euros per edificació, i està previst que la implantació afecti al voltant de 850.000 edificis d'habitatges col·lectius. La reordenació de canals s’haurà de fer abans del juny del 2020 i afectarà 21 milions d’habitants

L'arribada de la tecnologia 5G és una realitat | Pixabay

Com afecta l’arribada del 5G al Camp de Tarragona?

L’alliberació de la banda de 700 MHz, per preparar el terreny per al 5G, implica que els canals de TDT que actualment ocupen aquesta banda s’hagin de desplaçar a una altra part de l’espectre radioelèctric. Per als ciutadans i ciutadanes, això implicarà algunes obligacions per poder continuar gaudint de l’oferta completa dels canals de la TDT.

El canvi de freqüències en algunes emissores de TDT requerirà l’adaptació dels sistemes de recepció col·lectiva en els edificis. Aquesta adaptació no serà uniforme en tot l’estat, en algunes àrees geogràfiques no caldrà, i afectarà els canals múltiplexs, aquells que apleguen canals de diferents procedències com ara públics, privats, estatals o autonòmics entre d'altres. Tal com indica la Secretaria de l'Estat per a l'Avanç Digital en el seu pla d'actuació, al Camp de Tarragona es reordenaran tres canals multiplex: Tarragona Nord 2 (canals de TVE i de TV3, a més de les televisions locals de Reus i de Tarragona) i Tarragona Sud 1 (canals de TV3). 

Per una altra banda, cal destacar que no tots els edificis d'habitatges hauran de fer adaptacions en els seus equips de recepció col·lectiva ja que queden exclosos els habitatges unifamiliars i els edificis comunitaris de menor grandària. Independentment del tipus de sistema de recepció dels edificis, tots els ciutadans hauran de resintonitzar els seus televisors per gaudir de l’oferta completa del TDT. Cal dir que això no comportarà ni l’aparició ni la desaparició de canals de televisió, ni tampoc l’obsolescència de televisors o descodificadors TDT. 

Com saber quin tipus d’adaptació necessita la meva comunitat de veïns? 

Per saber quin tipus d’adaptació necessita el nostre habitatge caldrà posar-se en contacte amb un instal·lador de telecomunicacions registrat. El contacte es pot trobar a través del llistat complet de la pàgina web de la secretaria de l’estat i a la web de televisiondigital. Per a més informació, qualsevol persona es pot posar en contacte amb l’Ajuntament de la seva ciutat o bé amb el telèfon del Servei d’Atenció a l’Usuari: 901201004 i 910889879.

Tots els ciutadans de la demarcació hauran de resintonitzar els seus aparells de televisió | Google
 

Quin cost té l’adaptació?

Des del passat 26 de setembre les comunitats de veïns poden reclamar una subvenció econòmica per a pagar el servei de reordenació del receptor. Els imports de les subvencions oscil·laran entre els 104,3 i els 677,95 euros per edifici, en funció de la infraestructura de recepció de senyal TDT prèviament instal·lada. Aquests ajut es pot demanar per via telemàtica a través d’aquest formulari de sol·licitud

Què és el 5G?

5G és la denominació de la nova generació de tecnologia mòbil que millora les prestacions d’accés a Internet en mobilitat respecte a les generacions anteriors. Els seus serveis permetran als usuaris gaudir de millors connexions de banda ampla ultraràpida i connexions massives de dispositius. Segons el govern de l’estat, la implantació del 5G «serà una peça clau per accelerar la transformació digital de la societat i l’economia».

La seva implantació es facilitarà gràcies al Segon Dividend General, conjunt de freqüències entre 694 i 790 MHz, que s’alliberaran abans del 30 de juny del 2020 perquè puguin ser utilitzades pel desplegament dels serveis del 5G. Aquest és un procés similar al que es va fer a finals del 2014 i principis del 2015 (anomenat Primer Dividend General), amb l’arribada del 4G.

Dit d’una altra manera, si ens imaginem l’espai radioelèctric com un pastís, l’arribada del 4G es quedava amb una porció d’aquest obligant a reordenar alguns canals de la TDT. Ara, la implantació del 5G significarà una porció més gran d’aquest pastís amb la qual cosa s’haurà de tornar a reordenar i resintonitzar els canals dels aparells de la TDT.

La implantació del 4G es va fer a finals del 2014 i principis del 2015 | Cedida
 

"👉 Lluís Soler, alcalde de Deltebre, renuncia a l’escó de la Diputació de Tarragona, que assumirà Meritxell Roigé" "El Port de Tarragona tindrà fibra òptica a mitjans del 2020"