Cinc ciutats de la regió inscriuen vint elements a la 'Llista representativa dels tresors culturals del món'

Reus, el Vendrell i Tortosa inclouen cadascuna set elements | Tarragona i Gandesa afegeixen la Tàrraco romana i la Cooperativa modernista
Imatge de la ciutat de Tortosa, al Baix Ebre, amb el castell de la Suda al fons | Cedida

Cada any, el Bureau Internacional de Capitals Culturals proposa escollir als territoris alguns dels tresors del seu patrimoni cultural per a inscriure'ls a la 'Llista representativa de tresors culturals del món'. La característica més destacada d’aquesta llista és que els elements que s’incorporen ho són sempre per votació ciutadana, tal com ha succeït a Reus, el Vendrell i, especialment, Tortosa, on en total se n'han inscrit 22. A més, el conjunt arqueològic de Tàrraco i la Cooperativa de Gandesa també han estat inclosos.

Amb motiu de la declaració de la ciutat ebrenca com a Capital de la Cultura Catalana 2021, un privilegi que li ve traspassat de la ciutat més gran de l'altre extrem de la província, el Vendrell, que ho és aquest 2020, Tortosa ha pogut escollir set tresors del seu patrimoni cultural, arquitectònic i històric que seran incorporats dins la llista representativa.

Els Gegants de Reus, el Campanar i la plaça Mercadal són alguns dels elements reusencs inscrits. | Gegants de Reus
 

Els set elements culturals i arquitectònics de la llista a Tortosa

Aquests set elements no són els únics que s'han proposat per part de la ciutadania i l'Ajuntament de Tortosa, sinó que han estat els més escollits per votació popular. Es tracta del Castell de la Suda i les muralles i fortificacions de la ciutat, la Festa del Renaixement, la Catedral de Santa Maria, els Reials col·legis, el Museu de Tortosa —l'antic escorxador— i les edificacions modernistes, la Banda municipal de música i, per últim, el riu Ebre i la navegació fluvial.

Els elements escollits de la ciutat de Reus no difereixen, tampoc, en varietat. Hi podem trobar des dels Gegants de Reus, el Ball solemne curt de l'Àliga a la Mare de Déu de Misericòrdia o la Tronada, fins a la plaça del Mercadal o el Campanar, passant pel Vermut de Reus i les Tres Gràcies. Al Vendrell, l'element més curiós és el llegat que deixà Pau Casals a casa seva. A banda, hi destaquen els elements culturals: els Nens del Vendrell, el Ball de Diables, la Cercavila de foc i l'Àliga del Vendrell. Però a més, s'inclouen el jaciment ibèric de Mas d'en Gual i l'Església parroquial de Sant Salvador, el Campanar i l'Àngel de Tobies.

La Cooperativa de Gandesa també ha estat escollida entre els elements inscrits a la Llista representativa. | TarragonaDigital
 

Cal tenir en compte que aquesta llista, creada fa dotze anys, ja inclou alguns elements culturals i tradicionals de la demarcació, però cada any es va ampliant i actualitzant. Tant és així, que Tarragona i Gandesa també s'hi han sumat en aquesta ocasió. Tarragona, com no podria ser d'altra manera, incorpora el complex arqueològic de la Tàrraco romana, i Gandesa, la Bodega i Cooperativa agrícola Modernista, dissenyada pel vallenc Cèsar Martinell

"'Teixim nusos desperança': Polseres solidàries per la investigació del càncer infantil" "Important: L'Hospital Joan XXIII es posa al nivell de Bellvitge en l'atenció dels ictus"