ÚLTIMA HORA

La demarcació de Tarragona ja suma 87 morts per coronavirus i 1.098 casos positius

ALERTA

S'eleven a 15 els morts per coronavirus de la residència Ballús de Valls

Comerç i restauració es miren de reüll les mesures pel coronavirus

Registren un repunt de vendes al sector dels electrodomèstics
Sectors com el comerç i la restauració es mantenen a l'expectativa de les mesures que es decretin | Laia Solanellas

 

La reacció social davant de l'epidèmia de coronavirus actua de diferents maneres. Tot i les crides a la calma, la racionalitat i el sentit comú que es fan des d'alguns àmbits professionals, els darrers dies han circulat imatges de lineals de supermercat buits, el sector comercial local resta a l'expectativa. Les primeres mesures han afectat l'esfera pública, amb cancel·lacions, ajornaments i suspensions d'actes i activitats, a més de tancaments d'espais municipals.

 

A l'àmbit econòmic, PiMEC ja explicava aquesta setmana que s'havia notat un increment de les vendes, cosa que no impedeix que les botigues i establiments tinguin present que es pot arribar a decretar o a recomanar un tancament comercial. Un altre exemple és el de la comunitat xinesa establerta al territori que, en força casos, han optat per tancar comerços, bars i restaurants. En el seu cas, de fet, critiquen la lleugeresa amb la qual consideren que s'ha reaccionat a Europa en comparació a com s'ha fet a la Xina. És per això que, des de principis de setmana, és força habitual veure el cartell de 'vacances' penjat en algunes de les seves persianes.

 

El comerç, a l'expectativa

Les entitats comercials assenyalen que es manté l’activitat encara que se segueix amb expectativa les possibles novetats que hi pugui haver en les pròximes hores. La presidenta d’Unió de Botiguers de Reus, Meritxell Barberà, assenyala que «fins que el govern no digui el contrari» els comerços continuaran aixecant la persiana. En aquest sentit, explica que des de la mateixa entitat ja han analitzat el tema i tot el que pugui passar. 

 

Per una altra banda, la presidenta del Tomb de Reus, Gemma Molner, també indica que els comerços inscrits a l’entitat obriran durant aquests dies. Això sí, reconeix que l’actualitat informativa del coronavirus avança molt de pressa i que caldrà estar pendent de la seva evolució. Un altre sector que viu pendent de què es pugui decretar és el de la restauració i l'oci nocturn.

 

Pel que fa als locals de festa, la majoria han decidit tancar durant dues setmanes seguint les darreres recomanacions. En relació amb la restauració, el president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Reus, Xavier Salvat, assenyala que els bars i restaurants es mantindran oberts a l’espera del que ordenin les institucions. Reconeix que un tancament «faria molt mal al sector de la restauració» i no descarta una reunió en els pròxims dies entre tots els socis per parlar de tot plegat.

 

Alguns establiments d'electrodomèstics han registrat un increment de vendes de congeladors | Jordi Olària Gras

 

Creix la venda de congeladors

Dins del sector del comerç, qui més hauria notat l'efecte de l'epidèmia és l'àmbit de l'alimentació, però no és l'únic. Diversos establiments d'electrodomèstics de Reus també han detectat un increment notable en les vendes de congeladors, precisament, derivades d'aquesta dinàmica d'acaparar menjar a casa. «N'estem venent més que a l'estiu», apunten en alguns casos. «La gent compra els baguls que són més o menys de la mateixa mida que una rentadora», matisen.

 

Els més grossos, en canvi, registren un volum de vendes habitual. Són els petits els que, segons expliquen en diferents botigues, «la gent els compra perquè caben en un racó, i els deu semblar que amb el 'combi' de la nevera no en tindran prou». A través de les plataformes digitals, en el cas d'associats o franquiciats, confirmen que és una dinàmica que s'està produint a diverses localitats i que ha començat aquesta setmana, creixent cada dia.

 

També és cert que no a tots els establiments d'electrodomèstics de Reus ho han registrat, i n'hi ha que mantenen el volum de vendes habitual per aquesta època. En aquesta línia, hi ha qui apunta que, com que l'època no sol ser propícia per aquests electrodomèstics, un petit increment, encara que sigui de quatre o cinc unitats al llarg d'una setmana, ja representa un repunt, tot i que no ho consideren una situació alarmant.

Més notícies de la categoria Àrea Metropolitana