Grues en la construcció d'habitatge nou

La pandèmia frena la construcció d'obra nova a Tarragona

Cambrils, el nou motor de la construcció a la demarcació

La pandèmia de la COVID-19 ha agreujat la problemàtica de l'habitatge a Catalunya i a Tarragona. L'executiu català ha intentat posar-hi solució mitjançant iniciatives tan polèmiques com ara la regulació dels preus del lloguer. Una iniciativa benintencionada però que sembla que no soluciona res i incrementa les dificultats per accedir a un habitatge, sobretot de les rendes més baixes.

Durant el debat de la llei de regulació dels lloguers al Parlament català, Alejandro Fernández, i altres diputats de l'ala més de dretes del parc de la Ciutadella, van apuntar que la solució demanava incrementar l'oferta del parc d'habitatges. Les administracions no estan reeixint a l'hora de promoure habitatge de protecció oficial i el sector privat, els promotors, veuen com la pandèmia ha aturat la seva activitat en sec. Resultat de tot plegat? Tarragona, juntament amb Lleida, és una de les dues províncies catalanes on més s'atura la construcció d'obra nova amb una caiguda, en tots dos casos, superior al 40%.

1.275 habitatges l'any 2019 a les comarques de Tarragona

L'any 2019, segons dades de l'APCE (l'associació de promotors de Catalunya), es van construir 1.275 habitatges a les comarques de Tarragona. En el primer semestre d'enguany, amb la clara afectació de la pandèmia, l'obra nova ha caigut en totes les comarques, excepte al Baix Penedès.

Tant la xifra de l'any passat, com la d'aquest 2020 que tan mal gust deixarà entre tots plegats, mantenen el parc d'habitatge molt lluny de les xifres a les quals s'hauria d'arribar per tal d'oferir una solució duradora al problema d'accés a l'habitatge. Segons l'APCE, a tota Catalunya s'haurien de construir 25.000 habitatges d'obra nova per garantir l'accés a l'habitatge. Partint de la base que hi ha una manca d'estoc sobre la demanda, experts consideren que els preus de l'obra nova o es mantindran o baixaran un màxim d'un 5% el pròxim mig any.

Imatge d'arxiu d'uns maons en una construcció
Els promotors consideren que caldrien 25.000 habitatges nous l'any per solucionar el problema de l'accés a l'habitatge | Pixabay

A Tarragona ciutat, promocions al voltant del Parc Francolí, una de les poques zones de creixement urbanístic de la capital tarragonina, estan sortint al mercat amb preus molt per sota del que ha sigut habitual per aquest entorn. Aquests preus assequibles han provocat que una promoció clarament afectada per la primera onada del coronavirus, ubicada a tocar de la plaça de les Corts Catalanes, ha venut els seus pisos més barats en un tres i no res, i això que no els entreguen fins a l'estiu de l'any vinent.

 

Més de 80 nous habitatges a Tarragona, prop de 110 a Cambrils

La pandèmia ha contribuït a un canvi en el lideratge de la construcció d'obra nova a la demarcació de Tarragona. Segons dades del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona (COATT), dades que ha fet públiques 'Ràdio Cambrils', entre el gener i l'octubre del 2020, el nombre d'habitatges iniciats a Cambrils ha crescut un 12% respecte el 2019. Això es tradueix en 18 obres que suposen la construcció de 108 habitatges. La xifra és un 20% superior a la de la ciutat de Tarragona. Traduïda en termes d'inversió, Cambrils ha rebut un 32% més d'inversió en obra nova que Tarragona.

D'aquesta manera, es constata, segons el COATT, que Cambrils ha aconseguit capgirar el rànquing tradicional d'obra nova a la demarcació i passar per davant de la capital tarragonina. Cal recordar que, tradicionalment, Cambrils és el segon municipi de les comarques tarragonines amb més activitat en l'àmbit de la construcció d'obra nova residencial, sempre per darrere de Tarragona.


Comentaris