Pla mitjà del número 2 per Barcelona de la CUP a les eleccions del 14-F, Carles Riera, acompanyat de la cap de llista per Tarragona, Laia Estrada

La CUP demana ser acusació popular a la causa judicial d'IQOXE

Els anticapitalistes lamenten que la comissió del Parlament «no ha volgut arribar prou lluny»

La CUP ha demanat al jutjat ser acusació popular a la causa judicial que investiga l'explosió a l'empresa IQOXE. La formació anticapitalista ha requerit ser-ho a les tres peces del cas, tal com ha explicat la cap de llista de la CUP per Tarragona a les eleccions del 14-F, Laia Estrada. En un acte a la Canonja, el número 2 per Barcelona, Carles Riera, ha lamentat que la comissió d'estudi de la seguretat a la petroquímica de Tarragona que es va fer al Parlament «no ha volgut anar prou lluny» a l'hora d'analitzar la situació i ha manifestat que «les conclusions són insuficients». A més, ha defensat que en la propera legislatura els cupaires treballaran perquè la comissió continuï i vagi «a l'arrel dels problemes, estudiant les causes».

Riera ha apuntat que l'explosió a IQOXE «havia de ser un punt d'inflexió en la transparència, connivència política i la feina d'inspecció de treball» a les empreses del polígon petroquímic de Tarragona però que un any després «no ha canviat res». «La Generalitat mira a una altra banda per no enfrontar-se als lobbies; les prioritats de JxCat i ERC no són la salut, el medi ambient i els treballadors, sinó els interessos de la indústria petroquímica», ha etzibat. Amb tot, ha apuntat que «cal un pla de desenvolupament industrial del país» però que sigui compatible «amb la sostenibilitat ambiental, la salut de la població i amb les condicions de vida dels treballadors». Per això, ha apostat per la «transformació» del polígon petroquímic de Tarragona.

Paral·lelament, ha sol·licitat el desplegament del Plaseqta al Camp de Tarragona. «Són inadmissibles les declaracions del conseller Sàmper dient que no hi ha diners per instal·lar sensors. És una vergonya que no hi hagi diners per quelcom tan bàsic però sí que n'hi hagi per regalar-li 120 MEUR a la Caixa perquè tiri endavant el projecte de Hard Rock», ha afirmat el candidat cupaire, que ha titllat de «patètica» la posició del titular d'Interior.

En aquest sentit, Estrada ha fet una crida a la població del Camp de Tarragona a participar en les concentracions que hi ha previstes aquest dijous per demanar més seguretat al complex petroquímic, coincidint amb el primer aniversari del sinistre a IQOXE. També ha instat l'Ajuntament de Tarragona a fer enguany l'estudi independent sobre la qualitat de l'aire. Aquest és un dels acords als quals han arribat els cupaires amb el govern municipal per donar suport als pressupostos. Un pacte que per Estrada no implicarà l'entrada de la CUP a l'executiu. «Ens han de veure com unes aliades per materialitzar el canvi promès sense necessitat de formar part del govern», ha remarcat.