policia nacional

Desarticulada una banda que havia desvalisat botigues de telefonia a Tarragona i Reus

A Catalunya també ho havien fet a Mollerusa | En tot l'Estat ho van fer en 32 botigues

La Policia Nacional ha desarticulat una banda criminal que havia desvalisat fins a 32 botigues de telefonia arreu de l'Estat. A Catalunya, els pispes van atracar establiments a Reus, Tarragona i Mollerussa. El grup delictiu estava format per uns 20 membres, cometia els assalts de matinada i utilitzava un o dos vehicles –robats pocs dies abans- per encastar-los contra la porta o l'aparador de la botiga. El clan criminal destacava per la seva rapidesa pel fet que algun dels robatoris es va fer en tan sols 50 segons i la seva gran itinerància, ja que van arribar a recórrer 1.000 quilòmetres en una sola nit per cometre un assalt. El valor total dels telèfons robats sumaria uns 700.000 euros, uns terminals sostrets que eren enviats a Romania a través d'empreses de paqueteria. La policia espanyola ha pogut recuperar 116 'smartphones' localitzats a l'interior de la maleta d'un dels arrestats.

Els autors materials dels robatoris rotaven contínuament —anant i tornant de Romania— i han estat arrestats a Espanya (11), Romania (4), França (3), Itàlia (1) i Suècia (1). La investigació va començar l'any 2017 arran d'un robatori en una botiga d'Albacete amb el mètode de l'encastament d'on van sostreure terminals per valor de 23.000 euros. L'objectiu de l'organització eren botigues de telefonia mòbil, que assaltaven a altes hores de la matinada encastant vehicles contra la porta o l'aparador. També feien servir maces per trencar els panys d'accés als magatzems dels establiments i així robar el material guardat.

En una primera fase el passat mes de juny, la policia va arrestar 11 integrants del grup criminal, quatre dels quals es disposaven a fugir d'Espanya a través de la Jonquera i un d'ells era el cap de l'organització delictiva. Un altre dels arrestos es va produir a l'aeroport de València quan un dels lladres es disposava a agafar un vol amb destí Romania.

Ja en una segona fase de la investigació es van emetre diverses ordres europees de detenció i entrega per als membres de l'organització repartits per França, Itàlia, Suècia i Romania.  L'operació s'ha saldat amb la detenció de 20 persones, 11 de les quals han ingressat a presó. Els agents de la Policia Nacional també han aconseguit recuperar un vehicle de gamma alta valorat en 80.000 euros que va ser robat a Almeria, i que va ser utilitzat per l'organització criminal en els seus quatre últims robatoris a Sabiñánigo, Mollerussa, Vila-real i Elda.

A Catalunya, els pispes van atracar establiments a Reus, Tarragona i Mollerussa
A Catalunya, els pispes van atracar establiments a Reus, Tarragona i Mollerussa | Policia Nacional