Pla mig de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, durant la presentació dels projectes per combatre el despoblament rural i millorar carreteres

La Diputació de Tarragona injecta 7,6 MEUR per combatre el despoblament rural i millorar carreteres

«Generarem les escoles rurals del futur», afirma la presidenta Noemí Llauradó en la presentació dels nous projectes PECT

La  Diputació de Tarragona injectarà 7,6 milions d'euros en combatre el despoblament rural i modernitzar carreteres amb ferms sostenibles i més segures. Són els dos nous projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) que posen el focus en innovar en la xarxa viària, els productes agraris, la vida de la gent gran i les escoles. «Generarem les escoles rurals del futur», ha afirmat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, aquest dimarts durant la presentació dels PECT, cofinançats pels fons europeus Feder i la implicació de diversos agents públics i privats de la demarcació —URV, CONCACTIVA, Consell Comarcal del Priorat, VITEC, ARCA i Eurecat—. Es desplegaran una catorzena d'actuacions, amb una execució de dos a tres anys.

D'aquesta catorzena d'operacions en penjaran  desenes d'accions que pivoten al voltant de la innovació i la tecnologia i que permetran mobilitzar molts recursos europeus. El primer dels plans és 'Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador', amb un pressupost de 3,6 milions d'euros, i el segon, 'Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures  i sostenibles', amb 4 milions. El termini d'aquests projectes estratègics finalitza el desembre de 2022, si bé existeix la possibilitat de prorrogar-lo.

D'entre les diverses línies de treball, destaquen la millora de la vida de la gent gran dels pobles a través d'afavorir els hàbits saludables i l'activitat física, la posada en marxa de les escoles rurals del futur, fent ús de la fibra òptica perquè estiguin enllaçades i puguin fer innovació, recerca en el sector vitivinícola per obtenir un millor vi i augmentar-ne la competitivitat, o l'adequació d'espais per fomentar l'agroindústria. L'objectiu és reactivar socioeconòmicament un territori en procés de despoblació.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó; la rectora de la URV, Maria José Figueras, i el Diputat delegat de Projectes Europeus i Regió del Coneixement, Pere Granados.
La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó; la rectora de la URV, Maria José Figueras, i el Diputat delegat de Projectes Europeus i Regió del Coneixement, Pere Granados. | Àngel Ullate

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

La xarxa d'escoles rurals s'estrenarà de forma pilot en diversos pobles del Baix Penedès,  a Bonastre, Montmell i Masllorenç, mitjançant la creació dels RuralCatLabs. «Cal disminuir el despoblament rural que pateixen molts municipis tarragonins; si donem l'opció a aquests plans estratègics per poder minimitzar l'impacte del despoblament incorporant la innovació i les noves tecnologies, pensem que és molt positiu», ha afirmat el vicepresident i diputat delegat dels Serveis d'Assistència al Territori de la Diputació, Adam Tomàs.

Pel que fa a la millora de carreteres, l'acció es durà a terme en sis vials del conjunt de la demarcació. Es col·locaran ferms d'una manera que es reduiran les emissions de CO2 en el reforç i s'instal·laran sensors per detectar perills. Aquests sensors es connectaran amb un centre de control per gestionar el funcionament intel·ligent dels senyals. «Aportem coneixement i tecnologia en un territori que volem repoblar i donar-li un atractiu, on val la pena apostar-hi», ha conclòs la rectora de la URV,  Maria José Figueras.