Alba Valiente

El mitocondri podria ser el causant de diverses malalties mentals, segons un estudi de l'Institut Pere Mata

Diversos pacients amb autisme, esquizofrènia i altres discapacitats mentals presenten símptomes similars a malalties derivades del mitocondri

Un estudi realitzat per la psiquiatra i investigadora de l'Hospital Universitari (URV) Institut Pere Mata, Alba Valiente, determina que el mitocondri  i el seu genoma podria ser el desencadenant de diversos trastorns neuronals, com l'autisme i la discapacitat intel·lectual, o un trastorn mental com l'esquizofrènia.

Els mitocondris s'encarreguen, principalment, de produir l'energia que necessita el cos humà per funcionar adequadament, especialment pel que fa als músculs i el cervell. Dins el mitocondri  també s'hi ubica una molècula  amb informació genètica, que ha estat molt poc estudiada fins ara, amb el projecte de recerca d'Alba Valiente.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Dins l'estudi s'han analitzat pacients amb trastorn de l'espectre autista,  discapacitat intel·lectual i esquizofrènia, a qui s'ha trobat un menor nombre de còpies de la informació genètica del mitocondri; així com alteracions en el metabolisme  d'aquest orgànul que hi ha dins cada cèl·lula del cos.

Així mateix, en els pacients que pateixen aquests tipus de trastorns s'ha observat un augment de símptomes clínics que deriven de malalties que afecten directament al mitocondri, com convulsions, restrenyiment, fatiga o diabetis, entre altres.

Amb totes aquestes dades, l'estudi  conclou  que el mitocondri i el seu genoma podrien contribuir d'alguna manera a  causar  aquestes malalties.

Un estudi que val una tesi

Alba Valiente incorpora aquest estudi  a la seva tesi doctoral  que serà presentada el pròxim 18 de desembre a l’auditori de l’Hospital Sant Joan de Reus; i que es titula 'Anàlisi de la funció mitocondrial en trastorns del neurodesenvolupament'.

La tesi ha estat dirigida per  la Dra. Lourdes Martorell i codirigida per la  Dra. Yolanda Alonso. A més, Alba Valiente s'ha pogut beneficiar d'una ajuda  a la recerca del programa Talent-Salut promogut per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), la URV i la Diputació de Tarragona.