Imatge de Sonia Fernández-Veledo i Xavier Avilés, els coautors de l'estudi.

Un estudi de la URV descobreix nous potencials marcadors de diagnòstic i pronòstic del càncer de cap i coll

El colíder de l'estudi assegura que pot ajudar molt a l'hora de plantejar els tractaments als pacients

Investigadors de l'Hospital Clínic - Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili - Hospital Joan XXIII - Universitat Rovira i Virgili (IISPV-HJ23-URV) han descobert nous potencials marcadors de diagnòstic i pronòstic del càncer de cap i coll.

En un comunicat aquest dimecres, han explicat que l'estudi, publicat en la revista 'Cancers', és el primer «que ha identificat un marcador del comportament metabòlic tumoral important per al desenvolupament i agressivitat dels tumors» localitzats en la boca, la faringe, la laringe i les glàndules salivals.

La colíder de l'estudi, Sonia Fernández, ha il·lustrat que l'estudi «confirma que les alteracions metabòliques del tumor també es reflecteixen a nivell sistèmic. Això significa que existeixen metabòlits, com per exemple el succinat (principal focus d'aquest estudi» que poden servir de biomarcadors de progressió tumoral.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Al seu torn, l'altre colíder, Xavier Avilés, ha destacat la  importància de la recerca: «Pot ajudar molt a l'hora de plantejar tractaments als nostres pacients, que en moltes ocasions tenen conseqüències molt importants. Conèixer millor el càncer ens ajuda a combatre'l».

Poder predir com respondrà un tumor a un determinat tractament abans d'aplicar-lo «permetrà una medicina oncològica més personalitzada, estalviant sotmetre al pacient a tractaments molt agressius, però no efectius, evitant així el seu sofriment i també maximitzant els recursos sanitaris», segons la investigadora de la URV Ximena Terra.

El carcinoma escatós de cap i coll representa el cinquè tumor més freqüent en el món i està relacionat amb el consum de tabac, alcohol i la infecció pel virus del papil·loma humà; té un comportament agressiu, amb mal pronòstic en estadis avançats, ha detallat la URV.