Dos voluntaris del Banc dels Aliments amb papers a la mà revisant paquets de menjar

El Banc dels Aliments prepara el Gran Recapte més necessari dels últims anys

La campanya canvia de model per adaptar-se a la situació actual | L'entitat alerta d'una crisi que preveuen que pot ser pitjor que la del 2008

El Banc dels Aliments manté la campanya del Gran Recapte, però l'adapta a les circumstàncies, un canvi que els fa patir per l'efectivitat que pugui acabar tenint. Sigui com sigui, les donacions rebudes des de l'inici de la pandèmia els fan ser optimistes, principalment perquè s'han fet sense que hi hagués cap campanya en marxa.

Enguany es transformarà en una campanya de donacions econòmiques durant la setmana del 16 al 22 de novembre. Unes donacions que es podran fer directament al Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona o a la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, però també a través dels supermercats.

En aquest últim cas, quan es faci una compra es podrà fer un donatiu a la caixa. Quan acabi la campanya, la gran superfície comunicarà al Banc dels Aliments la quantitat recollida i serà l'entitat qui dirà al supermercat quins aliments necessiten amb més urgència, que seran els que es compraran a través d'aquestes donacions.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

En el cas de la regió de Tarragona, el Banc dels Aliments ha destinat més de 150.000 euros a la compra de menjar i productes bàsics des que va començar la pandèmia. Una tasca que fins ara no feien, però que la crisi actual els ha portat a emprendre. Una situació que, tal com alertaven fa unes setmanes, els fa patir a mitjà i llarg termini.

La incertesa d'una campanya de donacions econòmiques

Antoni García, secretari del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona, ha recordat aquest divendres que el Gran Recapte suposa el 25% de tot el que l'entitat reparteix durant tot l'any. «No podem prescindir d'aquesta recollida», sentencia. És per això que «enguany, davant de les mesures que limiten l'acció davant dels supermercats per poder recollir aliments, ens les hem hagut d'enginyar».

A la pràctica, detalla, «en lloc de comprar oli, arròs o pasta, faran donacions de l'import que vulguin, que recollirà la gran superfície; a nosaltres no ens arribaran els diners, a nosaltres ens entraran els aliments dels quals tinguem més necessitat». Això els permetrà no haver de classificar les donacions d'aliments, una tasca que, en el format habitual, suposava una feina considerable feta per un volum de voluntaris també notable.

Un voluntari del Banc dels Aliments portant paquets de menjar al magatzem
Necessiten uns 200 voluntaris per al Gran Recapte | Àngel Ullate

Tot i això, apunta García, «volem ser optimistes, però creiem que tindria més bon resultat si el recapte es pogués fer físicament; està clar que no es pot fer i per tant ens hem d'emmotllar». Per altra banda, durant la primera onada de la pandèmia ja van registrar un augment considerable de les donacions econòmiques.

Entre les quals, ha destacat, la de la Diputació de Tarragona que, segons exposa el secretari del Banc dels Aliments, els ha dit que assumiran el cost de comprar el menjar que els calgui. Pel que fa a les donacions privades, la dinàmica va tenir lloc sense cap campanya en marxa i, per tant, els permet ser optimistes de cara a aquest Gran Recapte.

El que no ha canviat és la necessitat de mans que vulguin ajudar. «Tenim una gran necessitat de voluntaris; hem de pensar que una bona part dels voluntaris formem part de la població de risc i per tant hem de tenir precaucions». Els voluntaris actuaran divendres i dissabte als supermercats.

En lloc de recollir aliments, les dues persones que es volen ubicar a cada gran superfície faran tasques informatives, recordant la campanya i animant els clients a participar-hi. Una feina que, durant la setmana, amb menys afluència de compradors, confien que pugui fer el personal de caixa.

Han confirmat un centenar de supermercats que col·laboren amb l'entitat impulsant la campanya i gestionant les donacions, motiu pel qual el Banc dels Aliments necessita 200 voluntaris d'aquí a quinze dies.

Imatge del magatzem de Reus del Banc dels Aliments, amb paquets i capses de menjar
Auguren una crisi pitjor que la del 2008 si la situació s'allarga | Àngel Ullate

Auguren una crisi pitjor que la del 2008

«La percepció que tenim i el missatge que rebem de les entitats és que anirà en augment i acabarem l'any sobre els 36.000 beneficiaris», apunta el secretari del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona. Una xifra que suposa un increment notable respecte a les 25.000 persones que s'atenien, el mes de març, a través de les entitats que se subministren al Banc dels Aliments.

Consultat per la premsa en relació amb la crisi que va començar l'any 2008, el secretari del Banc dels Aliments tarragoní considera que la situació actual és més greu. «És la pitjor que hem tingut i la pitjor que tindrem; està afectant una sèrie de gent que no m'hagués passat pel cap que els pogués afectar», respon.

La dinàmica habitual és que les persones necessitades recorren a entitats de l'àmbit social, però no directament al Banc dels Aliments. Ara, en canvi, «mai havia tingut tants correus electrònics com durant la primera onada de pandèmia de persones de Reus, Tarragona, Cambrils o Salou demanant ajut».

«Si dura gaire soc francament pessimista sobre com en sortirem», conclou. Les perspectives que els transmeten les entitats són negatives. De fet, el Banc dels Aliments ha passat de lliurar onze quilos de menjar al mes per persona atesa a entregar-ne sis, una davallada que posa de manifest la situació actual.

Les previsions de l'entitat permeten garantir l'ajut que presten fins a final d'any, però no poden assegurar que sigui suficient si la crisi econòmica derivada de la pandèmia i les restriccions s'allarga. Principalment perquè si el nombre de famílies necessitades segueix a l'alça, el volum de les donacions pot començar a baixar.