El Saló Sant Jordi, durant el lliurament de la Creu de Sant Jordi 2020 a Pro Discapacitats Fundació Privada Terrassenca recullen la distinció

El Gremi de Pagesos, la Banda de Música d'Alcanar i Purificació Canals, guardonats amb la Creu de Sant Jordi

L'acte de lliurament de premis s'ha celebrat al Saló de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya

El Saló de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya ha estat l'escenari de l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2020. L'acte, encapçalat pel president de la Generalitat, Quim Torra, ha guardonat 30 personalitats i 15 entitats per haver prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la identitat en el pla cívic i cultural.

L'esdeveniment ha comptat amb tres premiats en clau tarragonina. En concret, ho ha fet amb dues entitats i una personalitat: l'Associació Cultural del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre i la Banda Municipal de Música d'Alcanar, ho han fet en el primer apartat, mentre la biòloga Purifiació Canals i Ventín ho ha fet en el segon.

L'entrega de la Creu de Sant Jordi a l'Associació Cultural del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre de Tarragona ha estat per preservar l’herència d’un passat esplendorós que es remunta a set-cents anys enrere. Així mateix, se li ha fet un reconeixement a 175 anys de servei incondicional a la cultura i per la seva labor en la conservació del patrimoni musical del nostre país a la Banda Municipal de Música d'Alcanar. 

La biòloga Purificació Canals i Ventín ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi en reconeixement al conjunt de la seva tasca professional, que ha diversificat de forma permanent en diferents camps de coneixement de les ciències biològiques amb el compromís social en qüestions ambientals.

M.Purificació Canals recull la seva Creu de Sant Jordi
La tarragonina M.Purificació Canals recull la seva Creu de Sant Jordi | ACN

«Sense llibertat no hi cultura, no hi ha talent, i sense cultura no hi ha llibertat»

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat aquest dilluns: «Sense llibertat no hi cultura, no hi ha talent, i sense cultura no hi ha llibertat. La cultura ens fa ser presents al món i ens permet participar amb la construcció de la humanitat amb la nostra veu».

A l'entrega dels premis, el president ha remarcat que l'acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi viu des del 2018 una «greu i important excepcionalitat», i ha remarcat: «A les edicions del 2018 i 2019 no hi érem pas tots, i enguany hi hem d'afegir la pandèmia provocada per la covid-19». A més, ha lamentat que si bé no s'ha pogut celebrar aquest esdeveniment en el format habitual al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), ha aconseguit celebrar-se al Saló de Sant Jordi de la Generalitat, «potser un dels llocs més emblemàtics» del país.

Enguany s'ha guardonat destacades personalitats, com l'artista Miquel Barceló, l'actriu Imma Colomer, la coreògrafa Sol Picó, els germans Roca, Pallassos Sense Fronteres, la pilot de motos Laia Sanz i els pares de Guillem Agulló per la seva lluita antifeixista.