L’heliport de l’Hospital Sant Joan de Reus, base dels vols nocturns d’helicòpters medicalitzats

El Servei d’Emergències Mèdiques ha posat en marxa el servei aeri nocturn per traslladar pacients greus i crítics | A hores d’ara ja s’han beneficiat 177 persones
Presentació de l'Heliport de l'Hospital de Reus com a base dels vols nocturns d'helicòpters medicalitzats | Redacció

 

L’assistència i el trasllat aeri nocturn de pacients greus i crítics ja és una realitat a Catalunya. Aquest dimarts, s'ha presentat l'Heliport de l'Hospital Sant Joan de Reus com una de les bases dels vols nocturns medicalitzats d'arreu de Catalunya. Aquest servei es tracta d'una unitat especialitzada que està operativa de 20.00 a 08.00 hores per realitzar qualsevol mena de servei nocturn.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

El cap dels Serveis Especialitzats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), el doctor Josep Maria Soto, ha indicat que aquest es tracta «d'una eina més de xarxa i de suport» i que Â«Ã©s important a l'hora de donar suport al territori ja que aporta equitat a tot el país». Per una altra banda, ha comentat que mentre que es realitza el vol nocturn «els serveis terrestres poden continuar desenvolupant la seva feina amb la qual cosa no es resten recursos a la zona». El gerent de la Regió Sanitària de Tarragona, el doctor Ramon Descarrega, ha posat en valor «la importància per al territori de disposar d'aquest recurs» ja que permet «actuar amb rapidesa en cas de ser necessari».

 

 

Triple objectiu dels vols nocturns

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) realitza aquest tipus d’atenció amb un triple objectiu. En primer lloc, garantir l’equitat en l’accés al sistema sanitari públic de tota la població de Catalunya, especialment la d’aquelles zones més allunyades dels hospitals que atenen els casos de major complexitat. Per una altra banda, reduir el temps de trasllat interhospitalari de les zones més allunyades dels hospitals terciaris. Aquest fet és molt significatiu per a les persones que pateixen una patologia temps-dependent com ara l’ictus, l’infart o el politrauma, en què el temps de resposta és clau per a la supervivència i la recuperació del pacient.

 

Finalment, el tercer objectiu és millorar la cobertura sanitària de zones perifèriques en alliberar el recurs terrestre que havia de fer el trasllat. Abans de posar en marxa el vol nocturn, el SEM donava resposta a les situacions que es produïen de nit, amb pacients greus i crítics, amb les unitats de suport vital avançat (SVA) terrestres, que garanteixen l’assistència en tot el territori català. Amb la instauració d’un nou equip mèdic amb l’helicòpter medicalitzat en horari nocturn (de 20.00 hores a 08.00 hores), ara es disposa d’un equip medicalitzat aeri HEMS (Helicopter Emergency Medical Service) les 24 hores, els 365 dies de l’any.

 

Imatge de l'helicòpter medicalitzat a l'heliport de l'Hospital Sant Joan de Reus | Redacció

 

Característiques del vol nocturn

L’helicòpter medicalitzat nocturn del SEM disposa de quatre bases aèries. La principal està situada a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell perquè és la que ofereix millor cobertura a tot el territori català i la que garanteix un menor nombre d’hores d’inoperativitat. Les altres tres són: l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, l’Helisuperfície de Tremp i el Parc de Bombers de Móra d’Ebre.

 

Aquest vol nocturn va començar a funcionar fa un any i ha anat incrementant els serveis conforme les infraestructures per aterrar l’helicòpter han estat operatives en modalitat 24 hores. Aquesta fase preliminar d’implantació ha permès començar a desplegar la xarxa heliportuària de 24 hores en la que forma part l’Heliport de l’Hospital de Reus, juntament amb d’altres com l’Heliport de l’Hospital de Bellvitge o l’Heliport del Parc de Bombers de Lleida. L’equip del vol nocturn compta amb un operatiu de quatre persones: pilot, copilot, metge/ssa i infermer/a. Pel que fa al temps entre rutes interhospitalaries, entre l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i el de Vielha, el més llunyà, es tarda 1 hora i 2 minuts mentre que del Taulí a l’Hospital de Reus 38 minuts.

 

El número de serveis realitats del vol nocturn

En aquest temps, el SEM ha realitzat 177 serveis, una mitjana de 15 vols mensuals. El 51% d’aquests serveis (91 casos) han estat trasllats interhospitalaris, és a dir, trasllat de pacients greus i crítics d’un hospital a un altre, mentre que el 49% han estat assistències primàries (86 casos), atenció del pacient al mateix lloc de l’incident. D’aquests 177 serveis, 32 s’han produït al Camp de Tarragona: 12 per trasllats primaris i 20 de trasllat interhospitalaris.  

 

Imatge de l'helicòpter medicalitzat a l'heliport de l'Hospital Sant Joan de Reus | Redacció
 

 

Properes fases del vol nocturn

Aquest projecte és desenvolupa progressivament per fases. Actualment, s’ha assolit la primera fase, en la qual es realitzen els trasllats interhospitalaris i el suport a les unitats del territori, que s’apropen a l’heliport H24 amb el pacient estabilitzat perquè l’equip HEMS en realitzi el trasllat aeri.

En aquest moment s’està desenvolupant la fase de creació, desenvolupament i consolidació de les helisuperfícies H24. La propera fase preveu la creació d’helisuperfícies pactades amb el territori. L’objectiu és aconseguir l’ampliació geogràfica de l’operació aèria als anomenats «punts d’aterratge satèl·lit», es a dir, començar a operar en llocs que compleixen les condicions per permetre un aterratge nocturn amb seguretat (camps de futbol).