Radiografia al turisme: un estudi vol conèixer la seva importància a la regió de Tarragona

La Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona ha encarregat a Eurecat una anàlisi de tres anys de durada per conèixer com està el sector i cap a on va
Diversos turistes al carrer Saragossa de Salou, en una imatge d'arxiu. | ACN

 

La Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT) ha encarregat al Departament d'Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat el primer estudi sobre la importància del sector turístic a la província de Tarragona. L'objectiu d'aquesta anàlisi és conèixer, amb dades objectives, el pes que té l'activitat turística a les comarques tarragonines.

 

Aquest estudi, que porta per títol ‘El turisme en l’economia i la societat a la demarcació de Tarragona’ ja s'ha iniciat i està previst que s'allargui durant tres anys, fins a finals de 2021. Els resultats del mateix s'aniran coneixent de manera periòdica, segons han informat els impulsors. La inversió per part de la FEHT és de 29.000 euros cadascun dels tres anys. 

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

El projecte s’ha presentat aquest dimecres al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Vila-seca, en un acte que ha comptat amb la presència del president de la FEHT, Eduard Farriol, i del director del Departament d'Innovació Turística Eurecat i catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la URV, Salvador Anton.

 

Eduard Farriol ha explicat que «aquest és el primer estudi sectorial del turisme a la nostra província, amb el que volem conèixer la importància que té el sector a la demarcació». El president de la FEHT ha destacat que «sabem que el sector turístic és un dels nostres motors socioeconòmics, però només tenim dades genèriques, ens manquen dades concretes sobre el sector turístic i aquest és el motiu principal de l'estudi: saber qui som i on anem».

 

Eduard Farriol i Salvador Anton, en la roda de premsa d'aquest dimecres. | ACN

 

Per la seva banda, Salvador Anton ha assenyalat que «aquest és un estudi singular, és la primera vegada que es fa a la província de Tarragona i serà un element diferenciador d'altres destinacions». En aquest sentit, ha afegit que «amb aquesta anàlisi tindrem un coneixement sobre la incidència estratègica del turisme i què implica en l'activitat humana de la província de Tarragona».

 

Anton ha remarcat que «l'estudi és important perquè el turisme és un sector en creixement a escala global i amb les dades obtingudes facilitarà la presa de decisions». El responsable d'Eurecat ha afirmat que «el turisme generarà noves oportunitats al territori, sabent on estem tindrem una millor posició per aconseguir beneficis pel turisme i per la resta de sectors».

 

Un estudi amb cinc eixos estratègics

L'estudi presentat aquest dimecres es fonamenta en cinc eixos, que Salvador Anton ha detallat durant la seva intervenció. Així, el primer serà 'Anàlisi econòmica de l'activitat turística' i té per objectiu estimar l'impacte socioeconòmic a Tarragona i la seva evolució. El segon eix, 'Responsabilitat i sostenibilitat', avalua la sostenibilitat i proposa accions per augmentar la responsabilitat i la sostenibilitat.

 

El tercer eix, 'Qualitat', promou el desplegament d'un pla de qualitat integral pel turisme a la demarcació, tant pels turistes com pels residents. El quart serà 'Mobilitat', que buscarà potenciar una gestió eficient dels fluxos de mobilitat interna i externa. Per últim, el cinquè eix, 'Atracció i retenció de talent', analitzarà com millorar la capacitat de gestió turística de les empreses i les destinacions, millorant el talent de les persones que s'hi dediquen, així com el reconeixement d'aquest talent.