Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

PORTADES

Les portades d'avui, 17 de juliol

Manel Vallès, nou director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la URV

Entra en substitució a Francesc Xavier Grau, nou Secretari d'Universitats i Recerca
El professor del Departament d’Enginyeria Mecànica de l’ETSEQ Manel Vallès nou director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement. | TarragonaDigital

 

Manel Vallès, professor del Departament d'Enginyeria Mecànica, serà el nou director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Vallès substitueix a Francesc Xavier Grau, que va deixar la direcció de la Càtedra per ocupar el càrrec de Secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat. La Càtedra treballa pel desenvolupament d'un sistema de governança per la regió Catalunya Sud que permeti desenvolupar el territori a través del coneixement.

Nou director de la Càtedra Regió del Coneixement

Vallès és doctor en Enginyeria Química per la URV i llicenciat en Química Industrial per la Universitat de Barcelona (UB). Des de l'any 1995 està vinculat al món de l'ensenyament i la recerca a la URV. És professor titular de l'àrea de màquines i motors tèrmics i imparteix assignatures en l'àmbit de l'enginyeria tèrmica. Desenvolupa la seva recerca en el camp de l'eficiència energètica i les energies renovables. Actualment també és el director del Departament d'Enginyeria Mecànica de la URV.

 

La Càtedra és la impulsora d'un nou sistema de governança per la Catalunya Sud que ha de permetre que les regions tinguin més autonomia per prendre decisions sobre el seu desenvolupament. En aquest cas es fomenta un desenvolupament basat en el coneixement, tal com ja fan altres territoris europeus. La idea és compartir coneixement entre empreses, associacions empresarials, sindicats, entitats, administracions i la Universitat o els ens de recerca per tal que els polítics puguin prendre decisions a escala regional i amb informació. I que basin el desenvolupament territorial al coneixement generat. 

 

Els objectius de Vallès de cara per la Càtedra

Per Vallès la prioritat és involucrar als membres de l'administració pública, la recerca i l'acadèmia, la indústria i la ciutadania en el projecte Catalunya Sud, Regió del Coneixement. «Els resultats serviran per assentar les bases del model de regió del coneixement, la seva governança i determinar les estratègies clau per al futur de la regió», diu Vallès.

 

Aquest projecte, que va més enllà de la Universitat, i que va impulsar el doctor Grau juntament amb la Diputació de Tarragona, té el suport de les principals administracions del territori. Per poder-lo desenvolupar, però, cal que el govern català cedeixi més competències al territori perquè puguin decidir sobre les seves polítiques de desenvolupament. Quelcom que algunes personalitats, com la nova rectora de la URV, Maria Jose Figueras, ja han demanat.

 

La Càtedra ha realitzat diversos estudis d'altres regions europees similars per estudiar el paper de la governança i dels organismes supramunicipals en aquestes regions. A més treballa pel desenvolupament d'un Sistema d'Informació Catalunya Sud per mesurar l'estat de la innovació i la recerca al territori i poder-ho compara, també, amb altres regions europees.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris