GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQU√ć i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Not√≠cies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Buch pren nota de les reivindicacions i anuncia grans canvis arran de les mancances del cas IQOXE

El conseller d'Interior anuncia el retorn del PLASEQTA i la instal·lació d'una xarxa de detectors per analitzar la qualitat de l'aire
La reunió ha estat encapçalada pel conseller d'Interior Miquel Buch | Àngel Ullate

 

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha encap√ßalat aquest divendres a primera hora del mat√≠ una reuni√≥ transversal a la seu del 112 del Camp de Tarragona amb els sindicats, el sector qu√≠mic de Tarragona i els alcaldes de la zona. El missatge ha estat clar: implicar el territori en la seguretat qu√≠mica i ser m√©s transparents en aquest aspecte. Tamb√© ha confirmat el retorn del PLASEQTA a Tarragona, fet que reivindicaven els batlles de la demarcaci√≥ i entitats actives com la plataforma Cel Net. El pla especial per Tarragona conviur√† amb el ja existent PLASEQCAT d'abast catal√†.

 

 

La trobada, de m√©s de dues hores, ha servit per posar sobre la taula la necessitat de millorar la gesti√≥ de les emerg√®ncies qu√≠miques al territori, ateses les mancances i defici√®ncies que el cas d'IQOXE ha posat en evid√®ncia. Si b√© Buch ha evitat titllar de ¬ęfr√†gil i feble¬Ľ la capacitat de resposta del territori, s√≠ que ha reconegut la necessitat de prendre nota, fer els deures i anunciar compromisos i revisions ¬ęper estar molt m√©s preparats en el cas hipot√®tic que torni a passar¬Ľ un fet com el del 14 de gener, que el conseller ha reconegut que ¬ęen cap cas estava previst que pugu√©s passar¬Ľ.

 

Retorn del PLASEQTA i millorar la comunicació directa: els compromisos de Buch amb Tarragona

El titular de la cartera d'Interior ha presentat ¬ęles l√≠nies mestres de la nostra proposta de millora¬Ľ de la gesti√≥ de les emerg√®ncies en base a tres pilars: recon√®ixer la singularitat de la qu√≠mica de Tarragona i adaptar les eines de resposta a aquesta singularitat (recuperaci√≥ del PLASEQTA local), refor√ßar la comunicaci√≥ directa de les emerg√®ncies a la poblaci√≥ i reformular i facilitar la presa de decisions en casos extrems com el de fa tot just un mes. ¬ęS√≥n unes mesures que han de comen√ßar a funcionar aviat¬Ľ, ha detallat Buch.

 

L'explosió d'IQOXE el passat 14 de gener va marcar un abans i un després sense precedents | Àngel Ullate

El conseller ha fet fins a cinc grans anuncis, la majoria dels quals ja s'havien anat destil¬∑lant pr√®viament. El m√©s esperat era el retorn del PLASEQTA espec√≠fic de Tarragona, un protocol que el conseller preveu ¬ęaprovar en les pr√≤ximes setmanes¬Ľ i que deixaria com a m√†xim responsable de la resa de decisions ¬ęun representant pol√≠tic¬Ľ que, si b√© resta per determinar de forma consensuada, tot apunta a qu√® recauria sobre les espatlles del Delegat del Govern a Tarragona, c√†rrec ara en mans del vallenc √íscar Peris.

 

Pas endavant del món municipal: Tarragona guanya eines i competències per a la gestió de futures emergències

Buch tamb√© ha anunciat un paper m√©s protagonista del territori i del m√≥n municipal a l'hora de prendre les decisions en favor de ¬ęcorresponsabilitzar aquesta gesti√≥ i coordinaci√≥¬Ľ, en un aspecte on el conseller ha obert la porta a revisar i renovar uns plans municipals d'emerg√®ncies que s'han demostrat insuficients. ¬ę√Čs important que el pes del territori en aquesta presa de decisions sigui m√©s fort sense que aix√≤ comporti defugir la nostra responsabilitat¬Ľ, ha aclarit.

 

Despr√©s de l'explosi√≥ al Pol√≠gon Sud de Tarragona a l'empresa IQOXE, l'√ļs de les sirenes en una emerg√®ncia qu√≠mica ha quedat en dubte. Per aquest motiu, Miquel Buch tamb√© ha anunciat que es treballar√† per simplificar els criteris d'activaci√≥ de les sirenes i s'assegurar√† un major coneixement sobre la mat√®ria, atesa la desinformaci√≥ evident del 14 de gener. Els ajuntaments seran els grans beneficiats d'aquest gir.

 

Buch confirma els avisos per SMS i anuncia una xarxa de sensors qu√≠mics per detectar al minut els n√ļvols t√≤xics

Una de les solucions que es far√† donada aquesta problem√†tica d eles sirenes ineficients ser√† la utilitzaci√≥ del sistema de missatgeria per SMS per avisar a la poblaci√≥, tal com el mateix conseller va anunciar poques hores despr√©s de l'explosi√≥, i on hi haur√† ¬ęinformacions permanents i no nom√©s per a emerg√®ncies, tamb√© per casos de possibles incidents menors¬Ľ, ha explicat tamb√©.  El conseller ha etxibat, conven√ßut, que ¬ętotes les incid√®ncies que pateixi el sector qu√≠mic s'han de fer p√ļbliques¬Ľ per tal d'oferir la m√†xima transpar√®ncia possible a la ciutadania.

 

Una de les sirenes de risc d'accident qu√≠mic de Tarragona, en una imatge d'arxiu | TarragonaDigital

 

Si bé la majoria d'anuncis ja estaven contemplats i eren coneguts des de feia setmanes, Buch ha anat un pas més enllà en el seu compromís per marcar un abans i un després. Ha reconegut que la manca d'informació immediata per part de l'empresa va dificultar i va endarrerir l'activació dels protocols d'emergència, i no vol que torni a passar.

 

En aquest sentit, ha anunciat la instal¬∑laci√≥ d'una xarxa de sensors qu√≠mics, de detectors,  per analitzar la qualitat de l'aire en casos d'emerg√®ncia i tenir coneixement al minut de n√ļvols t√≤xics a l'ambient sense dependre de si l'empresa avisa o no avisa, com en el cas d'IQOXE al gener, que va trigar a fer-ho ¬ęmolt m√©s del que hagu√©ssim desitjat¬Ľ.

 

Ricom√† demana ¬ęceleritat¬Ľ i els sindicats es mantenen esc√®ptics envers la nova empenta d'Interior

Els anuncis de Buch han estat ben rebuts pels seus interlocutors, si b√© alcaldes com el republic√† Pau Ricom√†, de Tarragona, han exigit ¬ęceleritat i partides pressupost√†ries¬Ľ per implantar amb rapidesa les propostes anunciades, mentre que els sindicats majoritaris (CCOO i UGT) s'han mostrat molt esc√®ptics amb ¬ęl'historial de promeses incomplertes que arrosseguem¬Ľ i han reclamat que ¬ęTarragona disposi de m√©s veu, m√©s capacitat de direcci√≥ i m√©s pressupost¬Ľ per liderar la gesti√≥ d'emerg√®ncies futures.

 

També et pot interessar: