«Dotar de personal l'escola, baixar la ràtio i jornada continua»: la lluita d'un moviment de pares tarragonins

El col·lectiu «10afora10alaula» es manifestarà aquest dissabte a la Rambla Nova de Tarragona
Els pares tarragonins reclamen, entre altres, la baixada de les ràtios a les aules | Àngel Ullate

S'acaba la primera setmana de la tornada a l'escola més incerta de les darreres dècades sense l'apocalipsi previst per les aus de mal auguri i altres espècies naturals. Algun ensurt hi ha hagut – hi ha aules confinades a Tarragona, Reus i Salou- i alguna fotografia d'aglomeracions a les entrades dels centres educatius s'ha produït.

Si tot plegat va millor del que s'esperava és per la feinada de professors, equips directius i pares i mares. El fet cert és que les mancances a l'hora de fer front en les condicions òptimes al coronavirus a l'escola encara hi són. Les mancances i les incongruències fan que al carrer, i al domicili, no hi puguin haver reunions de més de 10 persones i a l'aula, tanmateix, les ràtios doblen aquest barem, en el millor dels casos.

Un grup d'aproximadament 160 pares i mares tarragonins, preocupats per aquesta tornada a l'escola, s'han mobilitzat i aquest dissabte, 19 de setembre, a les 18:30 hores, a la Rambla Nova, es manifestaran en contra d'una tornada a l'escola que, sens dubte, es podria haver planificat d'una altra manera.

Si pel coronavirus, els responsables polítics van argumentar que era un fet sobrevingut de dimensions tràgiques i abast mundial, i una part de raó tenien; per la tornada a l'escola, d'excuses se n'han sentit ben poques, ni que sigui pel fet que a l'escola s'hi torna sempre al mes de setembre.

«10afora10alaula»

Aquest col·lectiu han pres com a nom del seu moviment «10afora10alaula», remarcant allò que dèiem de les incongruències polítiques. Són un grup transversal, «espontani», segons Carlos Alcalde, qui fa tasques de portaveu públic del moviment, i «molt plural, també hi ha professors, però sobretot som pares i mares preocupats per com s'ha preparat a la tornada a l'escola després de sis mesos».

Alcalde ha explicat que «vam néixer de la inquietud que teníem, i que manifestàvem a través de grups de 'wasap'. Vam sondejar qui estaria disposat a fer un pas endavant i resulta que van respondre entre 150 i 160 persones». «Ara per ara», ha puntualitzat Carlos Alcalde, «encara ens estem organitzant». La primera prova de foc, la protesta d'aquest dissabte, a dos quarts de set de la tarda, sota el títol «Bargalló, feu els deures!», i que consistirà en una cadena humana a la Rambla Nova.

«Dotar de personal l'escola; baixar la ràtio i la jornada continua»

Tot moviment té un objectiu i en aquest cas concret, en el cas de «10afora10alaula», hi ha tres idees que destaquen: «Entre les nostres peticions s'hi troba dotar de personal l'escola; baixar la ràtio perquè entenem que és una contradicció la prohibició de reunions de més de 10 persones i després les aules plenes amb 20, 25 o 30 alumnes. Aules que, per cert, tenen problemes de ventilació. I, també, que hauria pogut funcionar molt bé, la jornada continua».

Carlos Alcalde ha explicat el recorregut que farà el seu manifest: «Intentarem que arribi als equips directius de les escoles, que prou fan, i, pel que fa als polítics, també l'enviarem».  Alcalde ha deixat dos darrers missatges, el primer de rebuig, «diem no a la campanya de la por que s'ha engegat contra els pares i mares que no volien portar els nens a l'escola», i el segon de lament per l'oportunitat perduda: «Es podria haver preparat millor l'escolarització en línia».

"Última hora: Augmenten els morts i els contagis de Covid a TGN i l'Ebre avui" "El singular impacte econòmic del coronavirus al sector digital de TGN"