Obres al túnel del Coll de Lilla

El govern central, disposat a millorar la carretera del Coll de Lilla

S’ha executat un 30% de les obres del túnel | L’Ajuntament de Montblanc, escèptic davant l’actual calendari d’execució de les actuacions

La crisi econòmica generada per la lluita contra la COVID-19 ha tornat a l’agenda política, i mediàtica, alguns assumptes pendents, des de fa massa anys, de les reformes econòmiques que necessiten les comarques tarragonines. Tarragona acumula un llast en infraestructures que en els darrers anys s’ha anat cobrint, amb molt de retard, però cobrint. En matèria de política ferroviària, el Corredor del Mediterrani avança, amb el gran dubte sobre quina serà afectació del tercer fil, sobretot per a la ciutat de Tarragona.

Pel que fa a la xarxa de carreteres de l’Estat, Terres de l’Ebre són, sens dubte, les comarques oblidades però l’A-27, una autovia que acumula una dècada, pel cap de baix, de retard sobre els primers anuncis, tira endavant i sembla, segons apunten des de l’Ajuntament de Montblanc, que ho fa «a tot drap».

Però en quin punt es troben les obres del túnel del coll de Lilla? El túnel serà la resposta a les necessitats dels transportistes de mercaderies perilloses o hauran de continuar fent «44 quilòmetres més de ruta», com denuncien des de la federació d’autotransportistes de Tarragona? I per últim, Montblanc, el darrer municipi de Tarragona pendent d’aquest túnel per millorar la seva connectivitat amb la resta de la demarcació, se’l creu, aquest nou calendari que gestiona l’executiu espanyol?

«S’han executat el 30% de les obres del túnel»

Des de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona asseguren que «s’ha executat el 30% de les obres del túnel del Coll de Lilla». Les obres d’aquest equipament es van reactivar el 14 d’abril.  La subdelegació descarta, de manera rotunda, que els camions amb mercaderies perilloses puguin circular pel túnel: «No ho contemplem, es tracta d’una normativa europea». La FEAT explica la conseqüència d’aquesta prohibició: «Hem de mantenir l’actual itinerari, de Tarragona al Vendrell, per seguir a través de l’AP-2 fins Montblanc. Ens obliga, al transport de mercaderies perilloses, a fer uns 44 quilòmetres més».

Imatge de les obres del túnel del Coll de Lilla
Montblanc es mostra escèptic respecte al calendari actual de les obres del túnel del Coll de Lilla | TarragonaDigital

La principal agrupació de transportistes de les comarques tarragonines «valora positivament que no s’hagin aturat les obres. L’A-27 és una infraestructura bàsica pel territori i permetrà la connexió de la indústria química i el Port de Tarragona amb l’interior». La FEAT demana una alternativa al fet de no poder passar pel túnel: «necessitaríem una ruta alternativa per poder incorporar-se, després del túnel, a l’A-27 i l’AP-7». L’alternativa que posa sobre la taula el govern espanyol és que «Carreteres millori el Coll de Lilla actual perquè els camions puguin passar per allí».

«És una obra que esperem des de fa dècades»

Des de l’Ajuntament de Montblanc defineixen les obres del túnel del Coll de Lilla, amb un cost superior als 115 milions d’euros per un equipament d’1,5 quilòmetres de llarg, com a «faraòniques». Ara per ara, on més es concentren les molèsties causades per les obres, segons el consistori de Montblanc, és «a Lilla, a la pedania. Ara a l’estiu el principal problema que tenim és que s’aixeca molta pols a les cases de Lilla i estem en contacte amb l’empresa per mirar de solucionar-ho». Des de Lilla afegeixen que «la pols també es dona de nit. També el soroll, que és constant. A més a més, amb les voladures que fan estan apareixent esquerdes a moltes cases dels pobles. Suposem que, quan acabin, hi haurà esquerdes a totes les cases

Montblanc creu que «com que és una obra de l’Estat, hi ha un punt de llunyania a la relació però és veritat que els contactes que tenim amb l’empresa, amb l’alcaldessa de Lilla, Glòria Rovira, no són diaris, sinó gairebé horaris». El túnel del Coll de Lilla és una obra que el territori espera «des de fa dècades». Per aquest motiu, encara que «ara les obres vagin a tot drap i pensem que sí, que el calendari es pot acabar complint», «som escèptics, amb els retards acumulats no està de més mirar-nos-ho amb un cert escepticisme».


Comentaris