«La nova terminal, la ZAL i el Corredor»: el Port de Tarragona es reivindica davant la indústria del paper

L'Autoritat Portuària vol consolidar-se «entre els dos ports principals de la Mediterrània» en aquestes mercaderies
El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, durant la seva intervenció en l'acte d'inauguració. | Fabian Acidres

 

Desenes i desenes de persones ben vestides omplen el vestíbul del Centre de Convencions de PortAventura, a Vila-seca, i també la gran sala amb més de 50 expositors en anglès que resta oberta al fons del passadís. Són més de 500 alts càrrecs i empresaris d'arreu del món, i avui és el segon dia del 23è PPI Transport Symposium, la cimera mundial sobre la indústria del paper i la pasta de paper que, per primera vegada, fa aturada fins dimecres a la Costa Daurada. De fet, aquesta és la primera vegada que se celebra a l'Estat espanyol. El vestit amb americana blava està de moda, podríem concloure a primera vista.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Passen pocs minuts de les 15.30 hores i tot just acabem de llegir que el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, acaba d'anunciar que la variant ferroviària del Corredor Mediterrani a Vandellòs entrarà en funcionament abans d'acabar aquest 2019. Una notícia llargament esperada a les instal·lacions del Port de Tarragona, amfitrió de la cimera. Una taula rodona discreta anuncia en anglès un petit simposi sobre les oportunitats que Tarragona ofereix a les grans companyies i al mig miler d'empresaris ben vestits de l'edifici. Prenem lloc sense fer gaire soroll.

El Port de Tarragona és el que mou més volum de pasta de paper de l'Estat espanyol, segons les dades del curs 2018

El Port de Tarragona aprofita l'escenari per reivindicar-se davant 'la crème de la crème' de la indústria mundial del paper amb l'ambició de «consolidar-nos entre els dos ports principals de la Mediterrània» en aquest tràfic de mercaderies, segons ens explica el seu president, Josep Maria Cruset. Amb les dades del 2018 a la mà —600.000 tones mogudes—, el de Tarragona és el principal port de l'Estat i el tercer de la Mediterrània a l'hora de moure més volum de productes derivats del paper.

El Centre de Convencions de PortAventura acull fins aquest dimecres la cimera mundial sobre la indústria del paper | Port de Tarragona

«Paper d'embolcall, de cuina, de vàter, de productes mèdics i sanitaris, bolquers...», tradueix amablement Pablo García, director general d'Euroports Ibérica, des de la mateixa taula rodona. Afegeix que «el Mediterrani és el punt del món on més creixerà aquest mercat en els pròxims anys», i ho vaticina empès per les dades a l'alça del consum d'aquest material a Orient Mitjà i al Nord d'Àfrica. «El Mediterrani esdevé un gran punt estratègic, sense cap mena de dubte», subratlla García.

«La nova terminal de creuers, la ZAL i el Corredor Mediterrani», els asos a la màniga del Port de Tarragona

La directora comercial del Port de Tarragona, Genoveva Climent, pren el comandament de la taula per establir les línies mestres d'aquestes oportunitats volàtils que sobrevolen els molls locals. «Els nostres grans punts forts són les infraestructures, la proximitat, la flexibilitat i un bon preu per a les companyies», explica. La diferència la marquen les vertiginoses perspectives d'expansió de cara als pròxims anys. «Aquest impuls ens ha d'ajudar a destacar i sobresortir respecte a l'oferta de la resta de ports mediterranis», sentencia.

Una alta directiva d'una companyia americana seu amb nosaltres, comparteix taula i no es talla un pèl a l'hora de preguntar i preguntar tots els dubtes que ha vingut a resoldre al Centre de Convencions. Climent destapa que els asos sobre la màniga del Port de Tarragona, essencialment, és el trident de projectes en marxa que conformen la nova terminal de creuers del Moll de Balears, la nova Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) per a empreses i l'esmentat Corredor Mediterrani.

El tràfic de pasta de paper és un dels més potents cada any per al Port de Tarragona | TarragonaDigital.com

La ZAL serà un nou espai d'activitats logístiques de 93 hectàrees que ja s'està comercialitzant i que ja ha despertat l'interès de diverses empreses per ocupar aquesta nova gran zona de treball. S'espera que els treballs la deixin operativa de cara al 2020, i que l'any següent ja estigui en marxa la nova terminal de creuers, que oxigenarà el dibuix actual dels molls de càrrega. «Tenim per davant un context d'oportunitats molt il·lusionant», considera Climent.

Tarragona serà «el node ferroviari estratègic» entre la línia mediterrània i el centre de la península Ibèrica

La Genoveva dibuixa un mapa de la península Ibèrica un cop la línia ferroviària del Corredor operi, i hi ha un punt on es creua la línia internacional de la costa amb la ruta que surt en direcció a Madrid. És Tarragona. Hi afegeix una fletxa, en gran, que surt de l'aigua. «Serem el node estratègic de la connexió terrestre, via trens, entre el Mediterrani i el centre de la península; i tot això amb la força afegida del transport per vaixells!», tradueix.

Cruset reivindica que «les sensacions que tenim són molt bones» durant la cimera, i posa l'accent en l'interès per «posicionar Tarragona i escoltar molt als nostres visitants» fins dimecres. «És una oportunitat majúscula de reivindicar els nostres grans actius i de consolidar-nos amb força en aquest mercat», reflexiona. L'objectiu, explica, és «ser un dels dos ports principals de la Mediterrània» on aquestes companyies apostin per operar. Les sobretaules s'allarguen mentre ens acomiadem de la sala: les americanes blaves segueixen de moda, i algunes veus albiren que el Port de Tarragona també.

També et pot interessar

"URGENT: Confirmen ajuts de 900 euros per infant a les llars d'infants municipals de TGN" "❗TGN es converteix durant 3 dies en l’epicentre mundial del transport de pasta de paper"