La Tarragona de les valentes: més de 7.200 dones sobreviuen al càncer de mama

Aquest dissabte és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, el tumor més disgnosticat a la demarcació
El càncer de mama és el tipus de càncer més habitual a la demarcació de Tarragona | Cedida

Potser no ho sembla en dies on l'efervescència informativa és als carrers del territori, però la vida continua. Aquest dissabte, de fet, és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, una patologia que afecta gairebé de forma íntegra —en un 99% dels casos— a dones i que ja és el cas de càncer més diagnosticat arreu de la demarcació de Tarragona: un de cada tres diagnòstics ho són.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Les previsions no són bones per aquest 2019, tal com alerta la delegació territorial de la Lliga Contra el Càncer. Es calcula que aquest any deixarà 550 nous diagnòstics de càncer de mama a Tarragona i uns 4.500 arreu de Catalunya. Cal assenyalar, també, que les millores terapèutiques i els diagnòstics precoços han disparat la taxa de supervivència per sobre del 87% dels casos en els darrers anys, en una evolució notable.

Un de cada tres casos de càncer que es diagnostiquen a Tarragona és de mama

Les dades de la Lliga contra el Càncer confirmen també que, actualment, la demarcació de Tarragona compta amb més de 7.200 dones supervivents que pateixen o han patit càncer de mama, fet que demostra «que és una malaltia amb un impacte important en la població» i que justifica l'abocament progressiu de mitjans i recursos per fer-hi front.

El càncer de mama no es pot evitar, però sí que es pot diagnosticar en etapes inicials | Cedida.
 

Els factors de risc, expliquen, es relacionen amb el context dels estrògens de la pacient: a més edat, més risc; precedents familiars; no haver tingut fills o fer-ho en edat avançada; l'edat d'inici de la menopausa... «Ara per ara, no és possible prevenir la seva aparició, però sí es poden detectar molts casos en etapes molt inicials», assegura Mayte Granell, responsable territorial de la Lliga.

«No és possible prevenir que aparició, però sí que es pot detectar en etapes molt inicials»

Granell recorda que «com més aviat es detecti el tumor, més probabilitat de curació hi haurà i menys agressius seran els tractaments a aplicar». De fet, la supervivència en casos precoços frega en aquests moments el 100%, afirma. En aquest sentit, han estat fonamentals le smamografies gratuïtes cada dos anys a totes les dones d'entre els 50 i els 69 anys, que han servit per diagnosticar més de 2.000 casos de càncer de mama, en el 90% dels quals aconseguint evitar que s'extirpi la mama afectada.

Entrada principal de l'Ajuntament de Cambrils | TarragonaDigital.com
 

La consciència d'una realitat incòmoda és bàsica per fer-hi front i que l'índex de supervivència i d'èxit segueixi a l'alça. «La mortalitat provocada per aquest càncer no ha parat de disminuir des dels anys '90», resumeix Granell. «Durant aquest 2019, es preveu que arreu de la demarcació es produeixin un centenar de defuncions per aquesta causa», avança. L'objectiu: que algun dia en siguin zero, que les supervivents siguin no el 87%, sinó també el dotze que resta. La valentia, un cop més, té nom de dona.

Campanya 'Recicla per elles' posada en marxa a Tarragona | TarragonaDigital.com

"🔴 Torna el caos a la Rambla: Barricades, flames, explosions i càrregues policials" "🔴ATENCIÓ: Forcen el tancament de la URV aquest divendres"