ÚLTIMA HORA

Agredeixen un revisor de tren al seu pas per l'estació de Sant Vicenç de Calders

ATENCIÓ

Desapareix un noi de 20 anys prop d'una séquia a les comarques de Girona

Mercat del Camp: la capital de les fruites i verdures de la Catalunya Sud

El gran mercat a l'engròs de fruites i verdures del territori reclama oferir carn i peix fresc | La nau principal es manté intacta des del 1984
El Mercat del Camp és el centre neuràlgic del comerç a l'engròs de fruites i verdures | Angel Ullate

 

A una banda, la T-11 que connecta Tarragona i Reus. A l'altra, la carretera que porta al municipi de la Canonja, a dos minuts en cotxe. Al fons s'intueix l'autopista AP-7. I al bell mig d'aquest triangle de connexions, s'obre pas un espai de gairebé 20.000 metres quadrats: el Mercat del Camp. És mig matí d'un dia entre setmana, i diversos camions es deixen veure a l'entrada de la nau principal. «És que estem a punt de començar la temporada de Setmana Santa. Serà un dia mogudet», ens avisen.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

El Mercat del Camp és el gran mercat a l'engròs, per a majoristes, de fruites i verdures a la demarcació. La nau central, intacta des de la seva posada en marxa l'any 1984, acull ara un total de 16 grans empreses del sector a la demarcació. En els seus inicis, en va arribar a acollir 26. «Però aquests magatzems buits els han anat absorbint les empreses restants per fer-se més fortes, i actualment no en queda cap de buit», destaca el president de l'Associació de Majoristes del Mercat del Camp, Jordi Escrivà.

 

«Som el segon mercat a l'engròs més gran de Catalunya, per darrere de MercaBarna»

Jordi Escrivà és el president de l'Associació de Majoristes del Mercat del Camp | Angel Ullate

 Caixes i caixes d'alvocats, llimones, maduixes o calçots s'obren pas al llarg i ample de la nau. Un producte extremadament fresc, amb uns colors més vius que d'habitual. Vénen directament de l'horta, i se'n van directament als majoristes —botiguers, intermediaris, supermercats— que després els vendran als clients particulars. «Per volum de venda de fruites i verdures, som el segon mercat a l'engròs més gran de Catalunya», explica Escrivà, per darrere del gegant de MercaBarna. «Som un dels punts logístics més importants del sud de Catalunya», afegeix.

 

Entre el 1984 i el 2005, el Mercat del Camp era una custòdia compartida entre els ajuntaments de Reus i Tarragona, que des d'un principi es van associar amb la creació de la 'Mancomunitat del Camp'. Dos anys s'encarregava de la gestió la capital del Tarragonès, i els dos anys següents passava a mans dels del Baix Camp. I així successivament. Fins que es va dissoldre aquesta Mancomunitat l'any 2005, des de la plaça de la Font es van desentendre i la gestió va passar a mans úniques de l'Ajuntament de Reus. I així fins avui.

 

«Per aquí passa tota la fruita i la verdura que es ven al Camp de Tarragona»

Un treballador del Mercat del Camp, a la nau principal de la superfície | Angel Ullate

 Una mitjana de 400 vehicles per dia abasteixen els seus negocis amb els productes del Mercat del Camp, que actua com a canal. «Per aquí passa tota la fruita i la verdura que es ven al Camp de Tarragona», explica. «Per això sempre en tenim de tot», subratlla. Arriben palets plens de tomàquets de totes les varietats imaginables, i uns carabassons d'un verd gairebé brillant.

 

Va ser el primer mercat públic de venda de fruites i hortalisses a l'engròs al territori, després de la unió entre les dues grans capitals de la demarcació. «Neix com a un servei central de gran qualitat, i això roman intacte avui dia», exposa Escrivà. Però els nous temps han obligat a adaptar-lo.

 

Ara ja no és un mercat d'una nau, sinó de tres: l'any 2011 va obrir portes, dins la mateixa superfície, la nau Agromercat —on són els mateixos pagesos qui, sense intermediaris pel mig, venen la seva collita als botiguers—. I el 2012, va entrar en funcionament el conegut KomKal, un supermercat a l'engròs especialitzat en begudes i altres aliments per a majoristes. Del món de l'hostaleria, en la seva gran majoria.

 

El Mercat del Camp, l'Agromercat i el Komkal formen un trident complementari a tocar de la Canonja

La nau 'Agromercat', del 2011, és on els pagesos del Camp venen directament la seva producció | Angel Ullate

 «Les tres naus ens complementem i oferim un servei el més ampli possible per als nostres clients», celebra el Jordi Escrivà. La competència és a fora. «Són les grans superfícies que, en lloc d'abastir-se de fruita i verdura com a clients nostres, han començat a treballar amb magatzems propis per reduir costos», expressa. Això ha suposat un sotrac per al sector, però Escrivà descarta encendre les alarmes.

 

«En volum de quilos, estem venent més productes que fa trenta anys», recorda el president de l'Associació de Majoristes. Per molt que s'hagi disparat l'oferta i la competència, també ho ha fet la demanda en les darreres tres dècades. «PortAventura, un dels nostres clients, no existia quan vam començar a caminar», assevera, a tall d'exemple. El 'boom' turístic de la demarcació en les darreres dècades s'ha traduït també en un augment de la demanda. «Ens hem adaptat als nous temps, evidentment», reflexiona.

 

Ha canviat el perfil dels clients, però el Mercat del Camp es manté com a referència

El KomKal és la nau més nova del Mercat del Camp, i és allà des de l'any 2012 | Angel Ullate

 El Mercat del Camp era la gran referència per als majoristes de fruites i verdures a l'engròs fa trenta anys, i ho continua sent encara. «La força del mercat no ha canviat; és més, volem ampliar-la», exposa. Sí que han canviat els clients, els perfils de botiguers que s'hi acosten. «Abans, eren moltes famílies d'aquí, de tota la vida, però moltes no han pogut sobreposar-se a la crisi de la darrera dècada», descriu. Ara, gran part dels fruiters i verdulers que compren cada dia són d'origen immigrant. «Marroquins i pakistanesos, en especial», tanca.

 

Sobta no trobar cap etiqueta, cap preu a les caixes plenes de menjar. El Jordi Escrivà riu. «No hi ha preus fixos, això és com una llotja». La imatge recorda a la subhasta de peix del Serrallo, on el principal valor a l'alça és la picaresca i la mà esquerra a l'hora de negociar. Els particulars no poden anar a comprar a aquesta superfície. Ara, l'entrada està en obres. Després de molts anys de reclamacions, hi volen instal·lar una marquesina i obrir l'espai a nous clients del territori. L'Associació de Majoristes es mostra prudentment optimista.

 

Komkal: el complement més jove del Mercat del Camp

Josep Escofet, director del centre comercial a l'engròs KomKal | Angel Ullate

 És fàcil que, quan circuleu pels voltants d'aquesta zona —especialment si sou usuaris de la carretera T-11, gairebé a l'altura de les Gavarres— us hàgiu fixat en el lluïment de les grans sigles blaves i grogues del KomKal. És, visualment, la nau més vistosa del conjunt. Des de 2012, és l'abastiment d'autoservei més gran que s'ha obert a la demarcació. Passadissos i passadissos de begudes, sacs enormes d'aliments que mai veureu en una botiga comercial, o material d'hostaleria i neteja en dimensions industrials.

 

«Actualment, tenim més de 10.000 referències de productes diferents en estoc», explica el director del comerç, Josep Escofet. «El nostre punt fort és la gran varietat i l'aposta per productes del territori, en especial els vins i caves amb totes les Denominacions d'Origen de la demarcació», valora. Ens convida a conèixer les instal·lacions de prima mà. Metres i metres quadrats de productes a punt per vendre a centenars de majoristes del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, els principals clients.

 

«Una oferta completa»: el Mercat del Camp reclama complementar els productes actuals amb carn i peix fresc

El Mercat és la referència logística de fruites i verdures al territori des del 1984 | Angel Ullate

 Tot plegat conforma una gran superfície, arreplegada en els tres puntals de les tres naus comercials, que lluirà una nova de cara a l'estiu quan finalitzin les actuals obres d'accés al recinte. Escrivà i Escofet coincideixen a identificar la quarta pota de la taula que faria de l'històric Mercat del Camp «una oferta completa» per seguir creixent. «Ens cal poder oferir també carn i peix fresc cada dia, és el que ens manca avui dia», expressen.

 

El Mercat del Camp basa el seu èxit en l'emmagatzematge, venda i distribució a l'engròs de les fruites i verdures del Camp de Tarragona, amb la picada d'ullet a la proximitat de l'Agromercat el 2011 i el salt endavant del KomKal fa set anys. Ara, vol obrir la porta al sector carni i del peix de proximitat.

 

«Si aconseguim fer un pas més amb la nostra oferta, també pujarà la demanda i la sortida progressiva d'aquest volum logístic», reflexiona el màxim responsable de la nau del KomKal. El Mercat del Camp és encara un punt de referència com a capital del territori i està disposat a viure una segona joventut per no perdre pistonada.

 

També et pot interessar