El múscul hoteler del Camp de Tarragona resisteix l'embat de la febre 'Airbnb'

La línia de costa des del Baix Penedès fins al Delta de l'Ebre amaga més de 300 allotjaments turístics | Els hotelers es mostren tranquils i demanen «més control»
Imatge d'arxiu d'una de les oficines d'Airbnb | Cedida
 

El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre amaguen més de 300 allotjaments turístics sota el paraigua de la plataforma de moda Airbnb. En els darrers anys, aquesta nova alternativa 'low cost' ha anat guanyant terreny als allotjaments tradicionals, principalment hotels, arreu del planeta, i al territori s'ha anat arrelant i estenent en paral·lel a la línia de costa tarragonina, des del Baix Penedès fins al Delta de l'Ebre.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Si bé l'impacte dels 'Airbnb' i altres plataformes digitals amb la mateixa finalitat ha estat majúscul a grans capitals com Barcelona, on ha obligat a obrir debats fins ara inimaginables, l'àrea metropolitana de Tarragona es manté com una espècie d'oasi on aquestes alternatives existeixen i van en auge, però sense arribar al punt de fer estralls i debilitar el múscul del sector hoteler tradicional.

 

«És un fenomen que no està fent ressentir les pernoctacions i l'èxit dels hotels o càmpings de Tarragona», ha explicat el president de l'Associació Hotelera de Salou, Cambrils i La Pineda, Xavier Roig, en declaracions a TarragonaDigital.com.

 

«Els 'Airbnb' no estan debilitant les xifres rècord de pernoctacions en els hotels o càmpings de Tarragona»

Roig argumenta la seva conclusió amb les dades de pernoctacions de l'any 2018 a ciutats com Tarragona, on es van batre tots els registres en hotels, apartaments turístics i càmpings. La porta tecnològica i la força creixent d'Airbnb no implica cap ferida que dessagni el sector hoteler al territori, tot just el contrari. «Entenem que plataformes digitals com 'Airbnb' o 'Booking' són eines tecnològiques molt positives per al sector i per als clients que en poden fer ús», avança Xavier Roig. «Això sí, el que demanem és poder competir en igualtat de condicions», alerta.

 

L'hotel Best Negresco de Salou ha renovat la seva zona de piscina per aquesta temporada d'estiu | ACN

Roig, com a representant dels hotelers de la Costa Daurada, veu amb bons ulls que «el sector s'adapti als nous temps, i la partida passi de tres a set jugadors», a tall d'exemple il·lustratiu. Però exigeix que «cal que tots juguem amb les mateixes cartes, perquè no s'està donant aquesta condició d'igualtat i no estem davant una competència justa». Obre la porta a plataformes com 'Airbnb', però demana l'aplicació de «mesures per controlar-lo i regular-lo».

 

Els hotelers demanen a l'Administració que reguli «una competència justa» amb Airbnb

La plataforma es defineix com una mera eina tecnològica que fa de canal de contacte entre llogatera i interessats, però això genera un mercat paral·lel on les regulacions es tornen flexibles. «Cal que aquests allotjaments se sotmetin al mateix règim d'inspeccions, de controls, de requeriments, de permisos i certificacions i de multes en cas d'incompliment al qual estem exposats nosaltres», considera Roig. «Estarem encantats de compartir les regles del joc si són correcte si justes, és clar», insisteix.

 

A Xavier Roig no li consta que «existeixi cap competència a Tarragona que controli, reguli i persegueixi als apartaments que s'escapen d'aquests marges comuns», i demana a l'Administració pública «que obligui a certificar la validesa d'aquests allotjaments a través de certificacions, de donar-los d'alta a Turisme i de complir amb els requisits d'Hisenda». Assegura que, si no se sotmet a un control ferm, es genera un doble mercat desigual. «Altres plataformes com 'Booking' sí que forcen a estar en regla, cosa que és fantàstica», aplaudeix.

 

Els hotelers esperen que les pernoctacions caiguin lleugerament aquest 2019, però no per l'auge d'Airbnb

Els càmpings del territori també aguanten amb força les dades dels darrers anys | Àngel Ullate

El president de l'Associació Hotelera de Salou, Cambrils i La Pineda reivindica les bones xifres turístiques dels últims anys, i vaticina que aquest 2019 comportarà un «decreixement» de la tendència, però en cap cas relacionat amb les alternatives digitals com les anteriorment assenyalades. «Creiem que serà un any de decreixement perquè el nord d'Àfrica recuperarà el múscul turístic després d'anys d'incertesa política en què nosaltres ens havíem beneficiat del turisme 'prestat' que no podia anar a aquesta zona geogràfica».

 

És conscient —de fet ho reivindica— que el món digital ha obert noves portes al sector de l'hoteleria i que això el forçarà a renovar-se per evitar desfer-se de forma progressiva. És cert que Airbnb ha entrat amb força a la costa tarragonina —també en altres punts de l'interior com Prades—, però no amb la força suficient com per capgirar el model al territori.

 

«Però és imprescindible repensar les normes de joc i crear un marc comú igualitari per poder conviure amb èxit i de forma justa», ha insistit. Les noves formes d'allotjar-se a baix preu són una realitat innegable a l'alça. Però el múscul hoteler de la demarcació, un dels més forts del país, manté sense tremolors la paella pel mànec.

 

També et pot interessar