Rutes medievals i romanes, les preferides pels creueristes que arriben al Port de Tarragona

Més de set mil turistes han fet durant aquesta setmana escala a la ciutat de Tarragona i han recorregut diverses parts del territori
El buc ‘Costa Neorivera’ a punt de desembarcar al Port de Tarragona | Àngel Ullate

 

A l’estiu no és estrany mirar a l’horitzó i percebre com un creuer s’aproxima a port. Aquest cap de setmana al Port de Tarragona s'hi batrà un rècord a més: un total de 7.391 turistes hi desembarcaran de dimecres a diumenge. Aquesta elevada concentració de visitants és conseqüència de l’arribada de tres vaixells, entre els quals n’hi ha dos de la companyia Costa Cruise Line i un pertanyent a Marella Cruises.

 

I quin és el perfil d'aquests creueristes que arriben a Tarragona? Segons les dades acumulades aquesta temporada, els passatgers que fan escala a la capital tarragonina són principalment italians (46%), francesos (22%) i alemanys (7%). I... què fan mentre hi són? Davant seu se'ls obren les portes d'un divers ventall d’excursions i activitats per realitzar a la ciutat i també a la resta de la Costa Daurada.

 

Creueristes esperant per desembarcar a Tarragona. | Àngel Ullate

 

Les rutes medievals i romanes, les més preuades

De Toló a Eivissa. El buc ‘Costa Neorivera’ va ser el primer a arribar a port tarragoní el passat dimecres, 24 de juliol, amb 1.727 turistes per efectuar una escala d’unes set hores.

 

Durant aquest temps, la companyia Costa Cruise Lines ofereix excursions per descobrir Tarragona, la platja de Salou, Reus, Poblet, Montblanc, Cambrils i Altafulla. El teamleader d’Intercruises, Alejandro Prieto, explica que «la sortida més demanada és la que es fa a Tarragona, on es pot veure la part medieval i romana de la ciutat». 

 

Tenint en compte la màgica atmosfera medieval que hi ha arreu dels municipis, el consorci també proposa una visita a Montblanc per gaudir del monestir cistercenc més gran d’Europa, el de Santa Maria de Poblet. Entre els creueristes hi ha la Sue i l’Steven que, provinents del Regne Unit, asseguraven estar «molt emocionats per poder passejar enmig de tanta història».

 

Un total de 7.391 turistes hauran desembarcat aquest diumenge al port tarragoní | Àngel Ullate

 

Turisme de sol, platja i postureig

Tot i així, el turisme de sol i platja segueix sent un dels més desitjats a bord. Fa uns anys en Lucas, de Gènova, va visitar Tarragona amb la seva colla d’amics per primera vegada. Enguany, com que la ciutat li va agradar i es va quedar amb ganes de descobrir més paratges de la demarcació, acompanyat per l’esposa i les filles va decantar-se per passar les hores d’escala a la costa de Salou. Una platja llarga amb fina sorra on, per molt que caminis, costa que l’aigua t’arribi al coll.

 

Tanmateix, aprofitant que vivim en una societat que es nodreix d’imatges i vídeos a través de les xarxes socials, la companyia Costa Cruise Lines proporciona el tour #Costagrammer perquè els visitants puguin capturar l’essència de Tarragona amb les seves càmeres. La ruta inclou un passeig pel Balcó del Mediterrani, el Portal del Roser, la Plaça de la Font, la Catedral de Santa Maria, el Circ i l’Amfiteatre. A més, a diferència d’altres excursions, aquesta incorpora material per a caracteritzar-se en cadascuna de les parades.

 

Molts creueristes opten per anar a la costa de Salou i gaudir del turisme de sol i platja  | Àngel Ullate

 

Els creueristes beneficien el comerç tarragoní

«Els creuers són un sector que genera molta ocupació i acaba sent una roda que es retroalimenta», argumenta el teamleader d’Intercruises, Alejandro Prieto. El Refugi 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona és el punt de trobada dels creueristes. Allà, una vegada desembarcats, se’ls facilita un mapa del port per si volen gaudir de les exposicions dels tinglados, del Museu del Port, del Museu Arqueològic, del passeig marítim o de la zona esportiva, així com del barri del Serrallo. 

 

Alhora, se’ls dóna un mapa de la ciutat que indica tots els establiments adherits a Cruises Amicvm —una iniciativa de l’Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració d’entitats i associacions de la ciutat— perquè puguin conèixer quins són els d’oci, restauració, serveis i comerç del centre que volen oferir un servei eficient i de qualitat. 

 

Els creuers també han generat nous llocs de treball. | Àngel Ullate

 

El propietari d’un dels establiments i president de l’Associació de Comerciants de la Via T de Tarragona, Salvador Minguella, explica que «al mateix dimecres, el dia que arribava el buc ‘Costa Neorivera’, ja vam fer una bona venda per part d’alguns creueristes», i afegeix que «rebre’ls significa un positiu impacte econòmic per a la ciutat». 

 

La xifra de creueristes prevista per 2019 és de 110.000 persones, unes deu mil més que l’any passat. L’actual tendència fa preveure que s’assolirà, consolidant d'aquesta manera el treball realitzat per tots els agents implicats per situar Tarragona com a port de creuers de referència a la Mediterrània.

 

Refugi 1 del Moll de Costa, punt de trobada dels creueristes | Àngel Ullate