Trens Dignes desconfia del compromís de l’Estat d’obrir la variant de Vandellòs a finals d’any

La plataforma reclama que aquest sigui «l’anunci definitiu» i que es mantingui el servei Euromed a l’Ebre
La plataforma Trens Dignes protestant davant un Euromed a l'estació de l'Aldea | Plataforma Trens Dignes

 

La plataforma Trens Dignes desconfia del compromís del govern espanyol d’inaugurar la variant ferroviària de Vandellòs en el quart trimestre d’enguany. La plataforma s’ha reunit aquest dilluns amb el subdelegat del govern de l’Estat, Joan Sabaté, i tot i agrair la seva atenció es mostra «escèptica» davant aquest anunci. Trens Dignes reclama que la Taula de Mobilitat de l’Ebre enllesteixi «les hipòtesis de servei» que necessita el territori, aspirant a «millorar i ampliar» l’oferta actual. Alhora, es mostren preocupats per la possibilitat de què Renfe dubti sobre la viabilitat del servei Euromed a les Terres de l’Ebre, el qual es planteja substituir per regionals de velocitat alta Avant.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

La proposta del govern espanyol

El subdelegat del Govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, va informar a la plataforma Trens Dignes que està previst inaugurar la doble via entre Vandellòs i Tarragona a final d’any i que Renfe mantindrà els serveis de regionals, rodalies i Talgo actuals quan es posi en marxa. Per una altra banda, Sabaté va plantejar que s’estudia compensar o substituir els Euromed, que fan ara parada a l’estació de l’Aldea, amb una xarxa de regionals de velocitat alta (tren Avant) que puguin prestar un servei similar. De fet, també està previst que l’Euromed deixi de passar per Tarragona i s’aturi a l’estació Camp de Tarragona de La Secuita. 

 

Escepticisme per part de la plataforma Trens Dignes

La plataforma Trens Dignes explica que escolten les promeses de posar en marxa la variant ferroviària de Vandellòs des de fa sis anys i reclamen que aquest sigui l’anunci «definitiu» i que «es compleixin els terminis». En aquest sentit, lamenten que la Taula de Mobilitat de l’Ebre encara no tingui enllestides «les hipòtesis de servei i les propostes de necessitats de les Terres de l’Ebre» abans que la infraestructura s’inauguri. «No hauríem d’aspirar només al manteniment de serveis, sinó també a la millora i ampliació de l’oferta», reclamen en un comunicat.

 

Respecte la viabilitat i continuïtat del servei Euromed a l’Ebre, la plataforma considera positiu que la xarxa de regionals de velocitat pugui arribar al territori. Això sí, exigeix que serveixi per millorar els serveis existents «com a complement i no pas com a substitució». A més, assegura que és «innegociable» l’aturada de l’Euromed a l’Aldea i insisteixen en la petició de permetre als usuaris ebrencs que el puguin utilitzar per viatjar cap al país valencià, un fet que tal com diu Trens Dignes «inexplicablement i vergonyosament continua succeint».

 

Prolongar el servei dels trens regionals

La plataforma també va demanar al subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, que intervingui per prolongar el servei dels trens regionals que acaben el seu recorregut a Tortosa fins a Vinaròs (Baix Maestrat). Així, segons expliquen, es milloraria la connexió de l’única estació del Montsià, la d’Ulldecona, i es possibilitaria l’enllaç amb el País Valencià però també amb Madrid. Per acabar, Trens Dignes informa que aquest divendres 26 de juliol es reunirà amb el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a la seu de la Conselleria a Barcelona.