EN DIRECTE

❗️💨 Alerta màxima a Tarragona pel fort temporal de vent

La URV defensa les «beques de col·laboració» davant l'amenaça d'anar a judici

La Tresoreria General de la Seguretat Social va presentar la demanda al jutjat social el passat 26 de juny | La primera sentència, que afecta la Universitat Autònoma de Madrid, dóna la raó als centres educatius
Imatge d'arxiu del Campus Sescelades de la URV. | Àngel Ullate

 

La Universitat Rovira i Virgili (URV) reivindica la sentència del jutjat social de Madrid sobre la denúncia posada per la Tresoreria General de la Seguretat Social contra la Universitat Autònoma de Madrid. Aquesta sentència, la primera que tracta la situació de les «beques de col·laboració», «pràctiques extracurriculars», decanta la balança del cantó dels centres educatius davant l'administració central.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

El mes de maig de l'any passat, la URV va rebre una inspecció fruit d'una campanya a escala estatal del Ministeri de Treball que cercava «comprovar si algunes situacions específiques de becaris eren objecte de frau de llei». La tesi dels inspectors de treball és que els becaris realitzen un treball i, per tant, un cop obert l'expedient corresponent, reclamen a les universitats que «paguin les cotitzacions corresponents». Des del passat mes de setembre es van suspendre les beques de col·laboració. La mesura ha afectat uns 300 estudiants de la URV, aproximadament. 

 

Pel que fa a la universitat tarragonina, el seu posicionament consisteix a assegurar que «les beques de col·laboració són pràctiques transversals recollides en dos reials decrets». «Els estudiants en cap cas realitzen funcions estructurals ni tenen la dedicació ni l'exigència pròpies d'una activitat laboral, ans al contrari» puntualitzen des de la Universitat Rovira i Virgili.  

 

Per resoldre aquesta diferència de criteris, Inspecció de Treball, un organisme estatal, va traslladar la reclamació de les cotitzacions a la Tresoreria General de la Seguretat Social que, vista la diferència de criteris, va interposar una demanda davant del jutjat dsocial «el passat 26 de juny».

 

La sentència de Madrid, «no es desprèn cap mena de relació laboral»

El passat divendres, 19 de juliol, el jutjat social Número set de Madrid va emetre una sentència que donava la raó a la Universitat Autònoma de Madrid en el conflicte sobre les pràctiques universitàries entre el centre i la Tresoreria General de la Seguretat Social. 

 

La sentència indica que «no es desprèn cap mena de relació laboral» així com remarca que «encara que s'hagi suspès el programa de pràctiques extracurriculars, tots els serveis i dependències de la Universitat funcionen actualment».