Pla obert de la planta d'IQOXE a la Canonja, al Tarragonès, on dimarts es va produir una explosió, amb els raigs d'aigua dels Bombers

La vaga general a les químiques de Tarragona serà el pròxim 19 de febrer

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, demanen a la societat civil que se sumi a la protesta

Vaga general al sector petroquímic de Tarragona el pròxim 19 de febrer. Així ho han confirmat aquest dimecres els dos sindicats majoritaris de la indústria —i promotors de la protesta—, CCOO i UGT, quan han formalitzat la convocatòria i han registrat el preavís de vaga a les oficines dels serveis territorials de Treball. Portaveus dels dos sindicats havien fet públic el seu compromís d'articular una jornada de vaga aquest febrer per «exigir més respostes i més seguretat» arran de la greu explosió a l'empresa IQOXE, a la Canonja, el passat 14 de gener.  «No podem permetre que això torni a passar mai més», van manifestar. La vaga, però, no tenia encara data ferma.

Tant la Unió General de Treballadors com Comissions Obreres han estat molt bel·ligerants des del primer minut de la desgràcia. Han criticat amb duresa «les condicions de treball, la precarització del sector i les condicions de seguretat»  que tenen documentades a l'empresa afectada, uns retrets que van cristal·litzar a mitjans de la setmana passada amb l'elaboració d'un extens informe que agrupa i denuncia fins a 73 casos «d'accidents i incidents» a IQOXE des que aquesta va canviar de propietaris ara fa cinc anys.

19-F: Els sindicats demanen la complicitat i la implicació de la societat civil

La vaga del pròxim 19 de febrer afectarà totes les empreses del sector petroquímic de Tarragona, si bé els portaveus dels sindicats que convoquen  han demanat la implicació activa de la societat civil «perquè això ens interpel·la a tots». L'ona expansiva de l'explosió d'IQOXE encara perdura al Camp de Tarragona, on agents com l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT), el departament de Treball, el veïnat dels barris i pobles pròxims als complexos industrials o els alcaldes del territori mantenen una agenda activa de reunions per tal de reclamar explicacions i millores envers la gestió d'emergències com la del dia 14.

La investigació del cas segueix sota secret de sumari  a càrrec del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, i els Mossos d'Esquadra ja han escorcollat edificis clau com les seus d'IQOXE o l'Ajuntament de la Canonja.

També et pot interessar