La majoria d'actius de la Cooperativa de l'Aleixar van desaparèixer el 2016

La investigació interna certifica que s'havia concedit massa poder a la directora financera

La Cooperativa de l'Aleixar ha exposat als socis, aquest dimecres al vespre, què s'ha trobat fins ara a través de la investigació interna del forat econòmic. La conclusió principal, segons explica l'advocat de l'entitat, Rodrigo Fernández, és que hi havia «massa poder concedit a una sola persona, en aquest cas la directora».

 

La majoria d'actius van desaparèixer el 2016

Segons el lletrat ha explicat a TarragonaDigital, Àngels Salvat, exdirectora de la secció de crèdit de la Cooperativa, «ho feia i ho desfeia tot, ella concedia els crèdits, que no passaven pel consell rector, comprava i venia accions, feia les transferències...».

Aquesta pràctica implica, per exemple, que la partida de nòmines no distingia què es pagava a qui en partides separades, sinó en una sola partida de nòmines. En un altre capítol, s'ha certificat que «durant 2016 van desaparèixer la gran majoria dels actius financers». Es tracta de productes com accions o obligacions.

Aquests productes financers s'haurien venut per al voltant d'1,4 milions d'euros que sí que van entrar a la caixa de la Cooperativa, però que «amb una sèrie de transferències complicadíssimes, resulta que no tenim les accions i no tenim l'efectiu que hauria de correspondre a la venda d'aquestes accions».

Plaça de la Vila de l'Aleixar
Plaça de la Vila de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Persegueixen judicialment 260.000 euros

La investigació interna de la Cooperativa de l'Aleixar ha servit per posar ordre a la comptabilitat. El cas és que «s'ha posat de manifest que la comptabilitat, tal com es portava, era un desgavell». El principal problema, a l'hora de reconstruir-la, és que l'exdirectora financera registrava la comptabilitat amb partides agrupades.

A més, segons s'ha explicat avui als socis, «es van inventar els documents, tot i que els crèdits existeixen». El valor total de la cartera de crèdits suma 958.000 euros. D'aquests, se n'estan perseguint judicialment, per ara, 260.000 euros. Corresponen, íntegrament, a un sol creditor que acumula un total de 330.000 euros concedits.

Amb els socis posats al dia sobre què s'ha anat descobrint a través d'aquesta investigació interna, s'ha convocat una nova assemblea per al pròxim 4 de desembre, en aquest cas per nomenar nou auditor, que ha de ser qui certifiqui els comptes del 2017 de la Cooperativa, que a hores d'ara encara no s'han formulat.

Imatge dels vehicles policials entrant als Jutjats de Reus
Imatge dels vehicles policials entrant als Jutjats de Reus | Guillem RS

 

Àngels Salvat segueix en presó preventiva

El cas de la Cooperativa de l'Aleixar ja ha portat l'exdirectora financera a la presó, on hi està en condició preventiva des del passat nou de novembre. Àngels Salvat és la principal sospitosa del cas a hores d'ara, fet que ha suposat un daltabaix a l'Aleixar. En paral·lel a la investigació de la mateixa Cooperativa, la que duen a terme els Mossos d'Esquadra apunta que Salvat s'hauria pogut embutxacar uns dos milions d'euros.


Comentaris