URGENT

Una veïna de Barcelona, primer cas de coronavirus a Catalunya

ÚLTIMA HORA

Dos possibles casos de coronavirus al Baix Penedès, investigats

Augmenta el pressupost del Consell Comarcal del Baix Camp del 2020 en un 11,5%

Les àrees més beneficiades són la de medi ambient i la de serveis a les persones | Secomsa fa una aposta per promoure l'ús de la biomassa
El president del Consell Comarcal, Joaquim Calatayud; la presidenta de Secomsa, Rosa M Abelló; i la vicepresidenta del Consell Comarcal, Ana López | Marta Torrens
 

Aquest dimarts, 17 de desembre, a la tarda, el Consell Comarcal del Baix Camp aprovarà el pressupost de l'ens comarcal i dels seus organismes en una sessió plenària. Aquest pressupost, per a l'exercici del 2020, augmenta un 11,5% respecte a l'any passat. Així doncs, el pressupost acordat és d'un total de 13.448.167,97 euros, un pressupost que, segons ha afirmat el president de l'ens, Joaquim Calatayud, «està molt consolidat». Aquest augment és degut, principalment, a la incorporació de noves depuradores a Comaigua, a més de seguir treballant per oferir més programes d'ocupació i de més qualitat i més ajuts d'ensenyament. 

 

Forta aposta per l'àrea mediambiental

Pel que fa a l'àrea de medi ambient és la més beneficiada, ja que, suposa un total 29.705.000 euros. Aquesta xifra també inclou el pressupost de Secomsa, que s'encarrega de la gestió i la recollida de residus; i de Comaigua, que gestiona les aigües i les depuradores del Baix Camp. La segona gran àrea del Consell és la de serveis a les persones, de la qual destaquen els serveis d'ensenyament amb un total de 3.965.000 euros que fa referència a transports i menjadors escolars. A més, 2.226.000 euros estan destinats a atorgar beques menjador, xifra que suposa un augment del 2%. Pel que fa a l'àrea de serveis socials, es mantenen en els mateixos nivells, 3.121.000 euros es destinaran a les persones més desafavorides, cosa que suposa un augment del 6%.

 

Segons informa Calatayud, també es consoliden els serveis d'assistència als municipis. «Som un dels Consells pioners en l'àmbit dels serveis municipals que podem aportar als diferents municipis». D'altra banda, també assegura que volen fer una aposta important per ajudar als ajuntaments a l'hora de licitar i executar nous projectes per al municipi i així facilitar-los els tràmits. Finalment, també cal destacar l'aposta del Consell en les polítiques d'ocupació, a la qual es destinarà una quantitat de 719.000 euros per tal d'ajudar a persones que es troben en risc d'exclusió social.

 

Calatayud també ha remarcat que el conveni amb la Diputació de Tarragona ha augmentat en uns 30.000 euros i que el pressupost del Consell Comarcal del Baix Camp està sanejat. A més, des de l'ens han afirmat que estan «en converses» amb la Diputació i l'Ajuntament de Reus per fer un canvi de seu i aconseguir un nou espai, ja que, «aquest espai s'ha quedat petit i necessitem créixer» assegura el president. 

 

Façana del Consell Comarcal del Baix Camp | Google Maps

 

Secomsa vol treballar per a la conscienciació ambiental 

Pel que fa al pressupost de Secomsa previst pel 2020 és d'un total de 17.538.344,32 euros, ha augmentat 1.100.000 euros respecte a l'any passat. Segons apunta la seva presidenta, Rosa Maria Abelló, aquesta xifra «és bastant continuista, en ser una empresa pública no es tracta d'apujar preus, sinó d'ajustar-los el màxim possible en bé del contribuent». El pressupost està dedicat a l'explotació de les plantes de recollida i de tractament de la brossa. Destacar que, aquest any, es vol invertir en maquinària i camions.

 

D'altra banda, també han detectat un retrocés en el reciclatge i un augment d'incivismes. Per aquest motiu, volen potenciar l'educació pedagògica i engegar campanyes de conscienciació per tal que els ciutadans aprenguin a valorar els residus i, així, millorar la recollida. Una de les accions que tenen al cap és comprar un trenet. A més, també han treballat a renovar la imatge de l'empresa per fer que sigui «una imatge més fresca i més nova», apunta Abelló.

 

Des de Secomsa volen apostar per energies més sostenibles i renovables, una de les accions que es volen dur a terme és la construcció d'un nou cobert per a l'estella forestal, una nova línia per començar a promocionar la biomassa al Baix Camp. En aquest sentit, també han demanat una subvenció per construir un nou cobert per a la recuperació i tractament del compost.