Riudoms ja espera una Festa Major de Sant Jaume plena de novetats

Entre les novetats hi ha el tobogan aquàtic de cent metres, nous elements del seguici i el final de festa
La Colla de Diables de Riudoms serà la protagonista del correfoc. | Cedida

 

Si l'any passat la Festa Major de Sant Jaume ja presentava moltes novetats, en especial la creació del Cavall dels Nebot -un element festiu de quatre metres i mig d'alçada, cinc i mig de morro a cua i un metre i vuitanta centímetres d'amplada-, juntament amb la recuperació dels balls de Cercolets, Gitanes i Valencianes, aquest any no és menys, i Riudoms engrandeix la seva Festa Major. Aquest 2018, en primer lloc, s'amplien els elements del seguici festiu, amb la recuperació del Ball de Bastons i la incorporació de nous gegants «manotes» i de diversos capgrossos infantils.

L'Ajuntament vol consolidar i potenciar el seguici festiu

L'objectiu de l'Ajuntament és consolidar el seguici festiu i anar-lo ampliant cada any, recuperant tots els elements que havien existit en el passat, per tal de fer un seguici potent. Aquest any, doncs, en el seguici hi participaran 300 persones, de dinou elements festius i divuit entitats. Més enllà del seguici, hi haurà més novetats, com la instal·lació d'un gran tobogan aquàtic de 100 metres de llargada, o com el final de festa. En aquesta festa, posarà la música un dels millors grups de versions dels Beatles, i un cop acabat el concert s'oferirà un castell de focs artificials.

El divendres, dia 20 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre, sonaran les campanes que anuncien l'inici de la Festa Major, i el pregoner i els seus convidats es trobaran al Saló de Plens per dirigir-se a la sala multiús del Casal Riudomenc, on es farà el pregó d'inici de Festa Major. Aquest any, l'encarregat serà Joan Francesc Mestre, diable veterà fundador de la Colla de Diables de Riudoms ara fa 26 anys. Després del pregó, a dos quarts de deu, es farà l'encesa de la tronada i seguidament el grup Pop'n'Roll Cover Band actuarà a la Plaça de l'Església. I durant la nit continuarà la música a les Ulé Barraques, amb el concert de La Tortuga que nunca tuve, Segonamà i Brams. 

L'endemà al migdia es farà el tradicional dinar popular de germanor entre Colles de Diables, que precedirà la cercavila i el correfoc infantil, i finalment el correfoc de les colles grans, que començarà a dos quarts de deu de la nit. Hi participaran la Colla de Diables de Riudoms, la Colla Cagarrieres de Cambrils, la Colla la Vella de Gràcia, el Ball de Diables de Constantí i la Colla de Diables d'Altafulla. Però la nit no acabarà amb el correfoc i l'encesa, sinó que després continuarà amb música en viu al recinte de Sant Antoni i a les Ulé Barraques, amb els tarragonins Porto Bello i els osonencs Ebri Knight.

El Cavall dels Nebot és l'element d'aquestes característiques més gran de Catalunya. | Tarragonadigital.com

 

El diumenge, a partir de les deu del matí, se celebrarà la 27a edició de la Bicicletada Popular, que recorrerà tres quilòmetres per un circuit urbà. A la tarda, el seguici festiu es concentrarà a la plaça de l'Om amb totes les novetats d'enguany, que després seran presentades en l'exposició dels elements del seguici. Més tard, se celebrarà la missa en honor a Sant Jaume, i en finalitzar, el seguici popular encapçalarà la processó, i a partir de tres quarts de nou començarà a ballar. Finalment, la plaça de l'Església acollirà el concert de Festa Major a càrrec del grup Bandsonats.

El diumenge, novetats: tobogan aquàtic i final de festa amb pirotècnia

El dilluns, l'únic acte festiu serà la projecció de la pel·lícula 'Wonder' a la fresca. El dimarts, a partir de les set de la tarda, els més petits podran gaudir de l'espectacle infantil 'Quina festa' del grup El Pot Petit, i a la nit l'Orquestra Maravella posarà la música al ball de gala. El dimecres, el dia de festivitat del patró, s'instal·larà el tobogan aquàtic de cent metres a les cinc de la tarda. A les set, se celebrarà la missa en honor a Sant Jaume, i a les deu començarà el final de festa amb les versions dels Beatles del grup The Flaming Shakers i l'espectacle pirotècnic final. 

Programació de la Festa Major de Sant Jaume a Riudoms

Divendres 20 de juliol

A les 19.30 hores. Repic de campanes d'inici de Festa Major d'Estiu a la plaça de l'Església.

A les 19.30 hores. Trobada del pregoner i els seus convidats al Saló de Plens de l'Ajuntament.

A les 20.00 hores. Comitiva cap al Teatre Auditori Casal Riudomenc.

A les 20.30 hores. Pregó de Festa Major a la Sala Multiús del Casal Riudomenc. Pregó a càrrec del riudomenc Joan Fransesc Mestre, com a diable veterà, fundador i impulsor de la creació de la Colla de Diables de Riudoms l’any 1992.

A les 21.30 hores. Encesa de la tronada al replà de l'Església de Sant Jaume Apòstol.

A les 21.45 hores. Concert a la plaça de l'Església, a càrrec del grup Pop’N’Roll Cover Band.

A les 23.30 hores. Ulé Barraques a l'espai barraques (Passeig dels Germans Nebot). Concerts dels grups La Tortuga que nunca tuve, Porto Bello i Brams. Al voltant de l’escenari central, hi haurà les barraques de les entitats participants, on podreu refrescar-vos i fer un mos. L’entrada al recinte és lliure. No es pot accedir amb beguda ni menjar que no hagi estat adquirit dins del recinte. Els menors de 18 anys aniran acompanyats d’un adult.

Dissabte 21 de juliol

A les 14.00 hores. Dinar popular de germanor al recinte Sant Antoni entre Colles de Diables convidades i locals. Organitza: Colla de Diables. Venda de tiquets al CERAP i a Ca la Borrassa.

A les 18.00 hores. Concentració de la cercavila infantil a la plaça de l'Om. Concentració dels diferents elements participants a la Cercavila Infantil: capgrossos de la Colla Gegantera, capgrossos del taller infantil, tabalers de la Colla de Diables i dels Diablons, manotes Galderic de la Colla Gegantera, capgrossos i gegantó de l’Esplai del Casal Riudomenc, elements festius de l’AMPA de l’Escola Beat Bonaventura i AMPA de l’Escola Cavaller Arnau. També hi estan convidats tots els nens i nenes que vulguin participar-hi amb els seus propis timbals o capgrossos.

A les 18.30 hores. Cercavila infantil per la plaça de l'Om, carrer Gaudí, entre places, carrer Nou, carrer Galanes, carrer Major i plaça de l'Om. Cercavila de tots els participants pels carrers del centre del poble acompanyats de la xaranga Fem Música i el grup d’animació de carrer Macroscopic. Accés lliure.

A les 19.00 hores. Espectacle infantil 'Que peti la plaça!' a càrrec de Xip Xap. Múltiples estils musicals convidaran el públic a ballar en diferents formats.

A les 20.30 hores. Correfoc infantil a la plaça de l'Església. La Colla de Diablons de Riudoms s’estrena a la Festa Major de Sant Jaume amb el primer correfoc infantil, acompanyats de la Colla de Diables infantils de Cambrils i la Colla de Diables infantils de Molins de Rei.

A les 21.30 hores. Tradicional Correfoc de la Festa Major amb la participació de la Colla de Diables de Riudoms, la Colla de Diables ‘Cagarrieres’ de Cambrils,la Colla La Vella de Gràcia de Barcelona, el Ball de Diables de Constantí i Colla de Diables d’Altafulla. Recorregut pels carrers Sant Bonifaci, Galanes, Major, Gaudí i la plaça de l’Església. En acabar el correfoc, es faran les Enceses de Lluïment de totes les Colles i la carretillada conjunta. L’encesa de la traca final anirà a càrrec de Joan Francesc Mestre Mas, com a diable veterà, fundador i impulsor de la creació de la Colla de Diables de Riudoms l’any 1992.

A les 23.30 hores. Música en viu al recinte de Sant Antoni. Concert a càrrec dels The Fénix Boys. Accés lliure.

A les 0.00 hores. Ulé Barraques. Concerts dels grups Porto Bello i Ebri Knight. 

Diumenge 22 de juliol.

A les 10.00 hores. 27a Bicicletada Popular. Concentració de tots els participants a la plaça de l’Arbre a les 09.45 hores. El recorregut transcorrerà per un circuit urbà senyalitzat de 3 Km. La Bicicletada Popular finalitzarà al parc de Sant Antoni, on s’oferirà l’esmorzar a tots els participants inscrits i el sorteig d’un pernil entre els assistents. Durant el recorregut, l’ambulància estarà al final del grup de participants. És obligatori l’ús de casc homologat. Recomanacions: portar aigua, protecció solar i roba adequada.

A les 18.00 hores. Concentració dels diferents elements que formen part del Seguici Festiu de Riudoms a la plaça de l'Om: Colla de Diablons, Colla de Diables, Tabalers, capgrossos Francesos i Catalans de la Colla Gegantera, grallers de Riudoms, manotes Galderic, gegant Gaudí, gegants Ton i Cisca, grallers de la Colla Gegantera, Colla convidada: Els Gegants del Pi, el Cavall dels Nebot, Banda Bandsonats, Ball de Cercolets i els seus grallers, Ball de Gitanes i els seus grallers, Ball de Valencians i els seus grallers, Ball de Bastonbs i els seus grallers, grup de percussió Riudrum’s i grup de música tradicional dels Ministrers Va de Vent.

A les 18.30 hores. Comitiva dels diferents elements festius de Riudoms, juntament amb els representants de les entitats locals, l'Hereu i la Pubilla, el Fadrí i la Dama d’Honor 2018, i els membres del consistori. Recorregut: plaça de l'Om, carrers Major i Gaudí.

A les 18.45 hores. Durant la missa, exposició de tots els elements festius que formen part del seguici.

A les 19.00 hores. Solemne missa en honor al copatró de Riudoms.

A les 19.45 hores. Solemne processó en honor a Sant Jaume, copatró de Riudoms, precedida pel Seguici Festiu. Recorregut: plaça de l'Església, carrer de Sant Jaume, plaça Mare Cèlia, carrers Galanes, Major i Gaudí.

A les 20.45 hores. Ballada conjunta de tots els elements del Seguici Festiu en el moment d’entrada del copatró a l’Església de Sant Jaume, amb la música de cada element.

A les 21.00 hores. Ball individual de lluïment de cada element festiu que forma part del Seguici.

A les 21.30 hores. Ball conjunt de tots els elements festius del Seguici al centre de la plaça de l’Església.

A les 22.00 hores. Concert a càrrec de la Banda de música Bandsonats. Durant el concert se servirà coca en recapte de Riudoms acompanyada de vermut Miró.

Dilluns 23 de juliol

A les 22.00 hores. Cinema a la fresca a la plaça de l'Om. 'Wonder' (Drama) duració 113 minuts. Amb la col·laboració dels Gourmets, que ens oferiran la «Tapa Cinema».

Dimarts 24 de juliol

A les 19.00 hores. Espectacle infantil a la plaça de l'Església. El Pot Petit ofereix 'Quina festa'. Cançons i titelles.

A les 22.00 hores. Concert i ball de gala de Festa Major a càrrec de l'Orquestra Maravella. Accés lliure i possibilitat de reserva de taules al Bar del recinte de Sant Antoni

Dimecres 25 de juliol

A les 17.00 hores. Tobogan aquàtic a l'avinguda Primer d'Octubre. 

A les 19.30 hores. Missa en honor a Sant Jaume a l'Església.

A les 22.00 hores. Concert a càrrec de The Flaming Shakers, versionant els Beatles.

A les 23.30 hores. Castell de focs de final de festa.

"Prades presenta la nova plaça dels Arbres" "Lídia Bargas: «No s'havia fet res per cridar gent a Prades, pujaven perquè és Prades»"