PORTADES

📰 Les portades d'avui, 18 de novembre

Èxit de les jornades dedicades a la Reina Margarida de Prades

Des del 6 i fins al 17 d'agost, se celebra a la vila vermella una sèrie d'actes sota el nom 'En temps de la Reina Margarida' per commemorar la figura de l'esposa del rei Martí l'Humà
Imatge del cartell de les jornades sobre la Reina Margarida | Josep Ribas

 

La vila de Prades acull des del passat 6 d’agost unes jornades commemoratives al voltant d’una de les figures històriques més importants del municipi. Dins de les jornades 'En temps de la Reina Margarida' Prades ha organitzat una sèrie d’actes culturals com representacions teatrals i concerts a més de diverses conferències a càrrec d’experts vinguts de diferents universitats.

 

La figura central de les jornades és la Reina Margarida de Prades. Nascuda el 1387 o 1388, va ser casar-se ben jove amb el rei Martí l’Humà amb l’objectiu d’engendrar un hereu legítim. La mort del seu marit abans que poguessin tenir descendència va provocar l’extinció del Casal de Barcelona i l’arribada a la Corona catalanoaragonesa dels Trastàmares.  

 

Primers dies de conferències sobre l'època medieval 

El primer acte de les jornades va ser una conferència sobre la política a la Corona d'Aragó a càrrec de Vicent Baydal, professor de la Universitat Jaume I que es va celebrar el dia 6. La conferència, igual que les de dies posteriors, es va realitzar al Centre Cívic de Prades. Entre els assistents, a més de l'alcaldessa de Prades Lídia Bargas, es trobava Octavi Bono, Director General de Turisme de Catalunya, que va plantejar reconèixer la figura de la Reina dins d'un futur marc de promoció turística.

Imatge de la primera conferència del cicle | Josep Ribas

 

Els tres dies següents el centre cívic va acollir tres noves conferències. El dimarts 7 d'agost el doctor Eduard Juncosa de la Universitat Complutense va continuar parlant de la política de l'època, en concret de Prades i el seu comptat.

 

Els dos dies següents, es van celebrar dues xerrades sobre la literatura i l'art de l'època a càrrec de Jacobo Vidal de la Universitat de Barcelona i Marina Navàs d'Aix-Marseille Université, respectivament. Aquesta última va comptar amb la participació del rapsode Eduard Carmona que va recitar poemes de l'època. 

 

Els actes continuen el 16 i 17 d'agost 

Els actes entorn de la Reina Margarida continuaran aquest 16 i 17 d'agost. El dijous 16 a les deu de la nit l'església de Prades acollirà el concert: 'Margarida de Prades. Schön und zart'. El mateix dia a les 19.30 hores Sophie Hirel de l'Université Paris-Sorbonne tancarà el cicle de conferències amb 'Les paraules de la reina'.

  

L'últim gran acte d'aquestes jornades serà la representació teatral 'Margarida de Prades: història i emocions'. El castell de la vila serà l'escenari de les dues últimes funcions de l'espectacle el dia 17 a les 19.00 i a les 22.00 hores.

 

L'actriu Rat Cebrian farà un monòleg de reconstrucció històrica sobre la vida i l’època de la Reina Margarida acompanyada per Paloma Vicente a la viola de gamba.  Les entrades tant per al concert com per a l'obra teatral es poden comprar a l’Oficina de Turisme per 5 euros.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris