ÚLTIMA HORA

Agredeixen un revisor de tren al seu pas per l'estació de Sant Vicenç de Calders

ATENCIÓ

Desapareix un noi de 20 anys prop d'una séquia a les comarques de Girona

Prades presenta la nova plaça dels Arbres

L'espai s'ha convertit en una zona accessible a persones amb mobilitat reduïda
Prades inaugura la plaça dels Arbres | CEDIDA

 

Aquest dissabte, 14 de juliol, s’ha inaugurat la plaça dels Arbres a Prades, ubicada al carrer de la Muralla, que fa cantonada amb la carretera de La Febró i està al costat del Centre Cívic del municipi.

Per un costat, l’acte ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Tarragona, Joan Poblet; amb l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, i amb altres membres de l’Ajuntament. 

 

El desenvolupament del projecte va anar a càrrec de l’arquitecte Jansà i Olivé. A més va comptar amb el suport del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona. Cal destacar que, anteriorment, aquesta plaça era una zona sense pavimentar amb grava, fet que quan plovia era gairebé impossible circular-hi. La nova plaça s'ha convertit en un espai que acull activitats festives i quotidianes del municipi durant tot l'any. A més, ha esdevingut un espai d'ús diari i per a la convivència entre els veïns i veïnes de Prades. 

 

Així doncs, a partir de la realització del projecte es pot passar i és accessible a persones amb mobilitat reduïda. Les millores han estat finançades en un 77% per la Diputació de Tarragona, a través d'una ajuda de 50.000 euros procedent del PAM 2017. D’altra banda, l’espai ha fet una millora qualitativa gràcies a la pavimentació, instal·lació de diversos bancs, jardineres, papereres, barana i un nou enllumenat.

 

El  PAM de la Diputació de Tarragona té l'objectiu d'ajudar els municipis a realitzar nous projectes i a contribuir amb les despeses. Preveu ajudar amb més de 80 milions d'euros a municipis i a entitats del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre entre el 2017 i el 2020.

 

Acte d'inauguració de la plaça dels Arbres de Prades | CEDIDA

 

Altres inauguracions

També cal remarcar que el passat mes de maig, just coincidint amb la Festa de la Farigola, es va inaugurar un altre indret del municipi de Prades. Es tracta dels Jardins del Rector, un espai situat entre la plaça de Mossèn Joan Benet i l’Església.

Prades reivindica la figura de la reina Margarida

D'altra banda, Prades s'ha plantejat recordar i donar a conèixer el seu personatge més famós, la reina Margarida de Prades. Nascuda a Falset el 1387 i comtessa de Prades, es va casar amb Martí l'Humà de ben jove per engendrar un hereu legítim al tron. Va esdevenir reina de la Corona catalanoaragonesa, però mesos després el rei va morir sense descendència.

 

Així doncs, el casal de Barcelona es va extingir, donant pas a un període d'interregne que desembocaria en l'arribada al tron dels Trastàmara -la dinastia del rei Ferran I d'Aragó-, i Margarida es va convertir en l'última reina de la Corona.

 

Per tal de mostrar la història del personatge i donar-li el valor que mereix, l'Ajuntament de Prades ha proposat tot un ventall d'activitats dirigides a tots els públics, les quals es concreten en un cicle de conferències que impartiran experts en diferents àmbits, com la política, l'art, la literatura i les paraules de la reina que va escriure i han sobreviscut fins als nostres dies.

 

A més, es faran representacions teatralitzades sobre la seva figura i un concert on es podran escoltar algunes de les peces musicals que es van crear en temps de la reina.