El jutge del cas Aleixar envia a presó l'exdirectora financera de la cooperativa

Àngels Salvat finalment no ha avalat la fiança i ha passat la primera nit a presó | S'investiga si, per mala gestió i mala fe, hauria provocat un forat de més de 4 milions d'euros

Àngels Salvat, exdirectora de la secció de crèdit, a presó provisional

El jutge ha dictat presó provisional per a Àngels Salvat sota fiança de 50.000 euros. Segons ha pogut saber TarragonaDigital, no disposa de líquid per pagar-la, i és que té els comptes a la mateixa secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar que ara mateix estan bloquejats. L'alternativa que li queda és  hipotecar als jutjats alguna de les diverses finques rurals que té en propietat. Per fer-ho hauria de presentar-ne les escriptures a les dependències judicials i podria, llavors, sortir de presó. Amb tot, la defensa d'Àngels Salvat intentarà fer efectiva la fiança avui mateix per evitar que arribi a ingressar a presó, tot i que el més probable és que no ho pugui executar fins dilluns.  El seu advocat ho ha intentat fins al darrer moment, però fonts del TSJC han informat a TarragonaDigital que a última hora de la nit ha ingressat a presó.

A la dreta, instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar
A la dreta, instal·lacions de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

El cas de la Cooperativa de l'Aleixar, sota secret de sumari

Assistida pel seu advocat, la detinguda ha passat a disposició judicial al voltant les onze del matí, tot i que només ha respost les preguntes de la defensa. Se l'imputen els delictes d'estafa, administració deslleial, falsedat i apropiació indeguda i la fiscalia ha demanat presó provisional. La defensa, per la seva banda, n'havia demanat la posada en llibertat amb mesures cautelars.

 

Tot i que el cas, que va avançar TarragonaDigital  el passat 3 d'octubre, es troba sota secret de sumari, s'han pogut conèixer alguns dels detalls de les operacions que va autoritzar Salvat quan era responsable de la secció de crèdit de l'Aleixar. Ho va ser fins a final de setembre d'aquest 2018, quan des de la cooperativa es va denunciar als Mossos el forat milionari i es va decidir acomiadar-la.

Instal·lacions del magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar
Instal·lacions del magatzem de la Cooperativa de l'Aleixar | Isma Llanes

 

Un forat econòmic de més de 4 milions d'euros

Segons les investigacions que han fet els Mossos d'Esquadra i que encara estan sota secret d'actuacions, la imputada per diversos delictes econòmics va fer desaparèixer de les arques de la cooperativa de l'Aleixar més de 3 milions d'euros i no ha perseguit el cobrament d'1 milió d'euros que tenia l'entitat en préstecs, molt d'ells, i segons han explicat fonts de la investigació a TarragonaDigital, signats de manera irregular.

Des de fa setmanes que aquesta unitat central dels Mossos està resseguint tots els documents que es van trobar a la cooperativa i s'han trobat nombroses proves que acrediten no només mala gestió sinó també mala fe en la gestió. Tot plegat va culminar, en primera instància, amb la detenció, aquest passat dimecres, d'Àngels Salvat a casa seva.

En paral·lel, els serveis jurídics de la Cooperativa han emprès les primeres accions legals contra aquells socis que havien contret crèdits amb la secció de crèdit i no els volen tornar. El cas més paradigmàtic és el d'un empresari de l'Aleixar que deu 300.000 euros que, ara, es nega a retornar a l'entitat.