L'Ajuntament d'Altafulla promet mà dura davant l'auge de les ocupacions il·legals

Una moció d'Alternativa Altafulla s'aprova per unanimitat al ple | Protesta veïnal a la plaça del Pou
L'Ajuntament d'Altafulla ha celebrat el ple ordinari aquest dimarts | Àngel Ullate

La polèmica de les ocupacions il·legals a Altafulla ha trucat aquesta setmana, literalment, a les portes de l'Ajuntament del municipi costaner del Baix Gaià. Amb motiu del plenari d'aquest dilluns al vespre, una desena de veïns de l'entorn del carrer Catúfols, Vinyet i el camí del Prat s'han concentrat a la plaça del Pou, davant el consistori, amb cartells per exigir posar fre a les «extorsions, atacs i amenaces» que, asseguren, pateixen des de fa setmanes per part dels nous 'veïns' i que els dificulten fer una vida normal a les seves pròpies llars.

La sessió plenària, de tràmit i adreçada especialment a adaptar 40.000 euros del pressupost 2020 a les noves necessitats de l'emergència sanitària, no ha obviat la polèmica i ha volgut abordar el debat sobre les ocupacions il·legals al municipi de la mà d'una moció d'Alternativa Altafulla, el principal grup a l'oposició i, fins fa un any, partit hegemònic al municipi. Les tensions al voltant del fenomen 'okupa' vénen de molt lluny, i s'han incrementat aquest estiu de la mà de noves ocupacions en aquesta zona residencial del municipi, on prolifera una gran borsa habitatges sense habitants.

El ple d'Altafulla aprova per unanimitat una moció per actuar contra les ocupacions il·legals

En la moció presentada, Alternativa Altafulla plasmava la seva «indignació» envers la percepció «de violència i d'impunitat» per part dels ocupes d'aquesta zona del municipi i reclamava «activar tots els mecanismes legals» per fer-los fora dels habitatges ocupats. La moció també enduria el to per reclamar «més presència policial, més sancions i reforçar les negociacions per convertir el parc de pisos buits d'Altafulla en futurs habitatges socials» a disposició del municipi. Els tretze regidors d'Altafulla van anar a l'una i la van aprovar per unanimitat.

La moció posava de manifest «la necessitat d'un parc d'habitatges de lloguer públic a Altafulla», degut a la manca endèmica d'aquestes possibilitats residencials al municipi en la darrera dècada, a causa de l'auge dels lloguers turístics en detriment dels usos residencials. Conscients que la competència per revertir les mancances resta per sobre de l'espera municipal, la moció d'Alternativa també obria la porta a «actuar contra els grans tenidors que no denuncien» les ocupacions als immobles buits de la seva propietat, fet que bloqueja la resposta judicial i que genera un nus que enquista el problema, com és el cas als carrers Catúfols o Vinyet.

Una desena de veïns dels carrers Catúfols i Vinyet es concentren a les portes de l'Ajuntament d'Altafulla

La imatge d'unitat estratègica entre govern i oposició, gairebé inèdita en el que portem de mandat a Altafulla, albira una possibilitat d'endurir la mà davant les polèmiques ocupacions amb un Ajuntament que vol actuar en bloc per resoldre un dels maldecaps de més profunditat a la localitat. El regidor d'Habitatge d'Altafulla, el republicà Àlex Cañas, va celebrar el consens a través de les xarxes socials i es va comprometre a «posar tot l'esforç i recursos disponibles» en favor de despertar nous habitatges socials al municipi durant el pròxim mandat, tal com ja havia manifestat en diverses ocasions anteriors a TarragonaDigital.

La protesta veïnal a les portes de l'Ajuntament d'Altafulla suposa un punt d'inflexió que ha accelerat la reacció unitària dels representants polítics del municipi, si bé les accions s'esperen de llarg recorregut i la polèmica no desapareixerà en setmanes ni mesos. El compromís del Saló de Plens, però, és unànime: activar totes les eines al seu abast per tal d'oferir solucions a les reclamacions d'un conjunt de veïns que se senten «amenaçats i extorsionats» i que ara han dit prou.

"Atenció: Suspès el festival FIC-CAT de Roda de Berà, que se celebrarà el 2021" "Gran feina: 20 joves d'arreu de Catalunya cuiden i netegen els Muntanyans, a la Torre"