Alfa i Omega, Torredembarra.

Torredembarra, un any sense 'Alfa i Omega'

El 15 de juny de 2018, l'escultura de Rafael Bartolozzi era seccionada del bloc davant del seu elevat estat de deteriorament

A les deu del matí i set minuts del passat 15 de juny de 2018, tot just avui fa un any, desapareixia de l''sky line' marítim de Torredembarra l'icònica escultura Alfa i Omega, de Rafael Bartolozzi, situada des de l'any 2000 al bloc de davant de la platja de Baix a Mar. L'obra es retirava a causa del perill que podia suposar durant la temporada d'estiu a causa del seu estat de deteriorament.

Els treballs previs van iniciar-se de bon matí, i pocs minuts més tard de les vuit els operaris i la maquinària instal·lada al voltant del bloc ja treballaven a marxes forçades per retirar l'Alfa i Omega. En poc menys de dues hores, l'escultura de Rafael Bartolozzi va ser seccionada i va ser tombada a una plataforma que, arrossegada més tard, se la va endur. Des de llavors, el bloc de Baix a Mar és completament nu.

Per cert, 'BaixGai脿Diari.cat' va retransmetre en directe el desmantellament de l'Alfa i Omega, en un v铆deo en directe que va tenir una elevada audi猫ncia i que, un any despr茅s, acumula m茅s de 26.000 reproduccions 鈥攅l podeu veure al capdamunt d'aquesta not铆cia.

Alfa i Omega, Torredembarra.
Una imatge de l'operaci贸 de desmuntatge de l'Alfa i Omega a Torredembarra, el passat mes de juny. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra
 

La situaci贸 actual de l'Alfa i Omega

L'efem猫ride del primer aniversari del dia que l'Alfa i Omega va ser arrencat del bloc ha coincidit, precisament, amb la jornada de la reelecci贸 d'Eduard Rovira (ERC) com a alcalde i el canvi de govern. Un canvi que deixa fora d'aquest govern el socialista Vale Pino, el regidor de Manteniment de l'Ajuntament de Torredembarra que va comandar tota l'operaci贸. Encara en el c脿rrec, tot i que en funcions, Pino ha explicat que fins al darrer dia d'aquest govern s'ha treballat per 芦saber el cost que tindr脿 restituir l'escultura禄, tal com va acordar la comissi贸 reunida a principis de 2019.

芦Cal trobar pressupostos de construcci贸 de la nova escultura, muntatge i manteniment禄, explica Pino. Amb aquestes tres dades se sabr脿 el cost total de tornar a col路locar l'Alfa i Omega al mar, i llavors tocar脿 decidir. Ara per ara el consistori disposa d'un pressupost de construcci贸 de l'escultura, amb un gruix de l'acer i unes soldadures adequades per anar al mar, que ronda els 60.000 euros. A aquest cost caldria afegir-li el muntatge 鈥攈i ha diverses f贸rmules i tocaria escollir la m茅s adequada per, despr茅s, pressupostar-la鈥 i el manteniment, que hauria de ser peri貌dic.

La feina ser脿 ara per al nou govern municipal, que haur脿 d'aconseguir aquests pressupostos i prendre una decisi贸. 芦Nosaltres sempre hem optat per fer un proc茅s participatiu perqu猫 sigui la ciutadania qui tri茂 qu猫 fer, ja que es tracta d'una despesa important禄, recorda el regidor sortint de Manteniment, Vale Pino. La decisi贸, per貌, ja ser脿 d'ERC.

alfa omega torredembarra
L'Alfa i Omega va ser tallat del seu empla莽ament el passat 15 de juny de 2018. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra
 

Per ara, la reparaci贸 del bloc

Sigui quina sigui la decisi贸 que s'acabi prenent, els primers treballs que caldr脿 dur a terme s贸n els d'adequaci贸 del bloc. L'encofrat de formig贸 presenta diverses defici猫ncies que cal resoldre i refor莽ar abans no s'opti per la recol路locaci贸 de l'estructura. El cert 茅s que el pressupost municipal d'enguany ja reservava una partida de 70.000 euros per dur a terme aquesta actuaci贸.

Amb tot, amb l'inici del nou mandat, i un cop es disposi de tots els pressupostos al complet, caldr脿 tornar a reunir la comissi贸 de treball al voltant del futur d'aquesta escultura, creada per unanimitat del ple arran d'una proposta del grup municipal del PDECat i Uni贸. Ser脿 aquest 貌rgan, on tamb茅 hi ha representada la fam铆lia Bartolozzi amb el fill i la v铆dua de l'artista, que decidir脿 quin 茅s el cam铆 a prendre pel que fa a la restituci贸 鈥攐 no鈥 d'aquesta emblem脿tica escultura.

Imatge del moment en qu猫 es retirava l'escultura. | cedida

Tamb茅 et pot interessar


Comentaris