La Torre rep Santa Rosalia després de dies intensos d'assajos del seguici

L'ambient al Patronat Antoni Roig, la plaça del Castell o el local dels Nois de la Torre
Els més menuts de totes les entitats s'entretenen entre bastons, masses i jocs al Patronat Antoni Roig. | Gerard Recasens

 

Dos quarts de vuit del vespre de qualsevol dia de les dues darreres setmanes del mes d'agost. Pati de l'antiga escola Antoni Roig de Torredembarra. Els bastons repiquen, els tabals retronen; canalla corrent amunt i avall, adults fent petar la xerrada... és l'ambient previ a la Festa Major de Santa Rosalia, quan la gent que participa de les entitats del seguici popular surt al carrer per ultimar els detalls. Són les actuacions més importants de l'any, els dies grans, en què res no pot fallar.

El cap de colla del Ball de Diables dona instruccions a la resta de membres de l'entitat sobre la carretillada que duran a terme el vespre del proper 4 de setembre. | Gerard Recasens

 

Els intensos assajos del Ball de Diables de cara al seguici

«Són dies molt intensos, acabem molt cansats, però són els dies més importants de l'any», resumeix a la perfecció Pau Duran, l'actual cap de colla del Ball de Diables de Torredembarra. Membres de l'entitat es troben dins del local fent els preparatius necessaris per a la carretillada. «Tot està calculat al segon i treballem per aconseguir la màxima coordinació», explica, de camí a la plaça del Castell, on fan, 'in situ', dos assajos per a la carretillada.

Es tracta de la seva actuació estel·lar: dimarts, 4 de setembre, a la plaça del Castell de Torredembarra, tan bon punt es faci de nit. Uns vint minuts de foc ininterromput, d'espectacle visual i sonor molt recomanable per als qui no n'hagin gaudit mai. «És el millor moment de l'any per al Ball de Diables, rebla Duran.

El darrer assaig de Ball Parlat del Ball de Diables de Torredembarra. | Cedida

 

Tres quarts del mateix per a l'altra gran cara del Ball de Diables el dia 4 de setembre a la plaça del Castell: al migdia, després de la passada de lluïment del seguici posterior a la sortida d'ofici, representen el Ball Parlat i els versots. En les darreres setmanes han fet diversos assajos. El contingut, però, és secret d'Estat fins llavors.

Els Nois de la Torre, durant l'assaig especial de diumenge passat a la tarda, al seu local. | Silvia Muñoz

 

Els Nois de la Torre reben Santa Rosalia a màxims

Tampoc els Nois de la Torre, la colla castellera de Torredembarra, estan pas desocupats en les darreres setmanes d'agost. La seva darrera actuació va ser la tarda del dia 15, a la Festa Major de Castelldefels. Des de llavors, tota la seva activitat es dedica en exclusiva a la diada de Santa Rosalia, d'aquest diumenge, 2 de setembre, a les dotze del migdia a la plaça de la Vila.

«Els assajos estan anant molt bé», reconeix el cap de colla dels Nois de la Torre, Aitor Úbeda. No amaga, però, que l'esforç hi és. «Portem dies durs, molts assajos acabant a quarts de dotze de la nit», confessa. En paral·lel, des de l'equip de comunicació de la colla s'estan difonent vídeos que impliquen entitats i personalitats de la vila en els reptes dels Nois per al proper diumenge: des del futbolista Llorenç Gómez fins al conseller Josep Bargalló; de la Virgília al grup de música altafullenc Portobello.

L'ambient és molt positiu i Úbeda no amaga els castells que treballen. De fet, explica que «hem fet bones proves de 5 de 7 amb el pilar, hem posat dos cops acotxador a la torre de 7 i hem tastat el 4 de 8» i convida «a tothom» al seu darrer assaig, aquest divendres a dos quarts de deu de la nit a la plaça de la Vila de Torredembarra. Després, obren a tothom un sopar popular i un DJ a la plaça de l'Escorxador. 

Els membres del Ball de Bastons, durant un assaig al Patronat Antoni Roig. | Gerard Recasens

 

Tot el seguici prepara Santa Rosalia amb intensitat

La situació al Ball de Diables i als Nois de la Torre és perfectament extrapolable a la resta de balls del seguici popular torrenc. Els integrants del Ball de Bastons i el Ball de Pastorets omplen els vespres al Patronat. També ho fan els més menuts i les tertúlies dels seus pares, amb el Ball de Cercolets i el del Patatuf. Tot plegat, l'any en què s'estrenarà un nou element del seguici infantil, la Virgilieta.

Clara Balcells, integrant del Ball de Pastorets de Torredembarra, explica les seves sensacions: «En tenim moltes ganes i treballem amb intensitat», explica, i detalla que «ja tenim tots els balls apresos de memòria i esperem amb candeletes la Festa Major». «M'agrada molt l'ambient d'aquests dies al Patronat Antoni Roig, està més viu que mai», confessa.

El bullici previ a la Festa Major es viu amb intensitat a Torredembarra. Aquest divendres, 31 d'agost, la Festa Major de Santa Rosalia agafa velocitat i s'intensifica, progressivament, fins el proper dimarts, 4 de setembre, amb l'arribada del dia gran. Però, efectivament, la Festa —que és la gent que la viu, des de qualsevol punt de vista, comença molt abans: al darrer tram del mes d'agost, als assajos. Ha arribat el moment desitjat. Des d'ara i fins dimarts, res amb més sentit que xalar en els dies més especials i esperats de l'any a Torredembarra.

"URGENT: Un home mor ofegat a la platja de la Pallisseta, a Roda de Berà" "VÍDEO: Una dona retira llaços grocs a Torredembarra enmig de crits"