Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Creixell torna a vestir-se de gala per la Processó del Pa Beneït

La cita es va celebrar aquest diumenge al migdia
Una imatge de la processó creixellenca d'aquest diumenge al migdia. | TarragonaDigital.com

 

Com cada tercer diumenge del mes de setembre des de fa dècades, Creixell vivia aquest 16 de setembre una nova processó del Pa Beneït, on els nens porten les safates amb coques, acompanyats de la comitiva d'autoritats, les colles del seguici i la cobla dels Ministrers del Benifet de Torredembarra.  Engalanat com a les grans ocasions del calendari anual, Creixell veia aquest diumenge desenes de nens fent la processó amb les coques. Acte seguit, es va celebrar l'ofici solemne d'aquesta festa votiva i, en acabar, es va fer la processó del Santíssim Sagrament pels carrers del nucli històric de la vila.

 

Finalment, seguint amb la tradició de cada any, es va subhastar la coca del goig, que es va endur la creixellenca Maria Dolors Calvet, que va oferir un total de 300 euros per endur-se aquesta coca. Els diners es destinaran a les obres parroquials que s'han de dur a terme a l'església de Creixell.

 

La processó del Pa Beneït, una tradició ancestral de Creixell

La història del Santíssim Sagrament en relació amb la vila de Creixell ve de molt lluny. La festa se solia celebrar per aquestes dates des de l'Edat Mitjana després que els creixellencs es tanquessin a l'església amb pans beneïts per protegir-se de la pesta. En salvar-se'n, van conservar la tradició de venerar el Santíssim Sagrament cada any a mitjan setembre, coincidint amb el final de la verema i de la canícula estival.

 

La confraria de la Minerva, creada al segle XVII i encarregada de vetllar pel Santíssim Sagrament, dona el nom popular d'aquesta festa, coneguda també, doncs, com 'la Minerva'. La processó del Pa Beneït s'ha mantingut amb els anys i, ahir mateix, la canalla de la vila va ser-ne la protagonista —tot i que antigament, les encarregades de dur la coca i el vi eren les dones solteres i en edat de casar-se. Creixell va tornar a ser ahir, doncs, el centre neuràlgic d'aquesta celebració històrica per a aquesta vila del Baix Gaià.

 

La processó del Pa Beneït de Creixell de l'any 1962. | TarragonaDigital.com

 

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris