EN DIRECTE

❗️💨 Alerta màxima a Tarragona pel fort temporal de vent

Una guingueta de Roda de Berà canvia 'calippos' per burilles per mantenir la platja neta

Cada vegada més, ajuntaments i establiments promouen la recollida de residus i microplàstics a través d'atractives propostes
L'establiment de la platja de la Punta d'en Guineu promou la recollida de burilles i microplàstics oferint una recompensa. | Ajuntament de Calafell

 

 

Pas a pas, gest a gest, la consciència col·lectiva i el respecte al medi ambient són cada cop més presents en la nostra societat. I és que «els petits gestos són poderosos», deia el cèlebre Capità Enciam a principis dels noranta, tot animant la ciutadania a un reciclatge incipient i a unes bones pràctiques que, avui dia, s’han imposat —en gran mesura— arreu.

 

 

 

Burilles per 'calippos'

A Roda de Berà, precisament, la percepció i la cura de l’entorn han arribat ben bé a primera línia de costa, a través d’una gran iniciativa que es repeteix a cada cop més punts de les nostres comarques. La recol·lecció de burilles de la sorra ara té premi, i la guingueta de la platja de la Punta d’en Guineu del nucli marítim del Mas Roig ofereix una refrescant recompensa.

 

Durant la temporada d’estiu, i en un plafó ben visible, l’establiment pregona «ajuda'ns a cuidar la platja, per cada got ple de burilles que ens portis, et regalem un 'calippo'». Amb aquesta atractiva crida, l'establiment promou la recollida de burilles i microplàstics oferint una recompensa que fa més probable la col·laboració dels banyistes al mateix temps que els sensibilitza.

 

«Un 'calippo' a canvi d'un got ple de burilles»: aquesta és la campanya de l'establiment». | Cedida

 

Les burilles i els microplàstics, un risc aparentment inofensiu

Els petits residus que ens solem trobar a les platges, com per exemple burilles, objectes de plàstic i microplàstics, malgrat les petites dimensions que els fan semblar inofensius, són un vertader risc per a la flora i la fauna marina. I de la mateixa manera, al cap i a la fi, per als humans. És per això que ben a prop de Roda de Berà, a Calafell, l'Ajuntament ha impulsat la campanya '#Filtralasorra #Nodeixisrastre', amb què pretén conscienciar els banyistes de la necessitat de llençar les burilles i les restes de cigarretes a la paperera per tal de mantenir netes les platges.

 

La campanya es duu a terme tots els dissabtes al matí durant els mesos de juliol i agost al voltant de les guinguetes i bars que hi ha a la platja. Els responsables inciten a recollir als banyistes, i per fer-ho s'utilitzen ampolles d'aigua reutilitzades transformades en pales que serveixen per recollir els residus. Quan s'omple la mida d'un got, el voluntari, així com a Roda, rep un refresc de la guingueta.