El director de fotografia Josep Maria Civit serà homenatjat al FIC-CAT 2019

L'acte tindrà lloc diumenge, 9 de juny, a les deu de la nit
Josep Maria Civit serà homenatjat enguany al FIC-CAT de Roda de Berà. | Cedida

 

El director de fotografia Josep Maria Civit serà el guardonat honorífic en la dotzena edició del Festival Internacional de Cinema en Català de Roda de Berà. L’acte d'entrega del premi tindrà lloc diumenge 9 de juny a les deu de la nit, just abans de la projecció del llargmetratge 'Angoixa', de Bigas Luna, amb direcció de fotografia, precisament, de Josep Maria Civit. Entre els múltiples premis i reconeixements que ha rebut, Civit ha obtingut en els darrers anys dos Premis Gaudí a la Millor Fotografia per 'El Rey de la Habana' i 'Incerta Glòria', d'Agustí Villaronga.

 

Josep Maria Civit, tota una vida dedicada al cinema

Nascut a Barcelona l’any 1954, Civit va estudiar Teoria de l’Art Contemporani a la Universitat Autònoma de Barcelona i, al mateix temps, Fotografia i Disseny Gràfic a l’Escola de Disseny EINA. Al cinema, va començar com ajudant de càmera l’any 1979. El 1984 va fotografiar la seva primera pel·lícula de ficció, 'Museu d’ombres', un curtmetratge en 35 mm de Manel Cussó que va rebre el premi a la millor Actuació Professional als Premis Nacionals de Cinematografia de 1985.

 

Des de 1986 treballa com a director de fotografia per a produccions de tot tipus en cinema, televisió, publicitat, documentals i teatre. Al llarg de la seva llarga carrera cinematogràfica, ha treballat amb directors coneguts com Monte Hellmann, Bigas Luna, Agustí Villaronga, Paul Leduc, Jaime Camino o Brian de Palma, entre d'altres, i s’ha mogut per Estats Units, Mèxic, Colòmbia, Regne Unit, França o els Emirats Àrabs.

 

Segons l'organització del FIC-CAT, el premi honorífic recau en Civit per la seva «llarga i extensa filmografia, pel seu compromís amb la cultura cinematogràfica del país i per la seva vàlua personal». Des del festival consideren que, «sens dubte», és «el director de fotografia català de més projecció i futur».

 

Civit, molt implicat amb el festival més enllà del premi

Josep Maria Civit està, a banda del premi, doblement implicat amb el festival. D'una banda, el mateix diumenge, 9 de juny, al matí, Civit farà una classe magistral de direcció de fotografia on parlarà extensament de tot el procés de preparació i filmació d’'Incerta glòria'. La classe, adreçada principalment a professionals i aficionats, serà gratuïta però caldrà inscripció prèvia a través del web del FIC-CAT. A més, enguany, Civit ha participat com a actor en l'espot del festival, que fa setmanes que es pot veure a YouTube:

 

 

També et pot interessar