Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

ATENCIÓ

Dos ferits lleus en un accident a l'N-340, a Creixell

L'oposició abandona el ple on Torredembarra ha aprovat les ordenances 2019

La proposta s'ha acabat aprovant amb els únics vots, tots favorables, del govern
Les cadires dels edils de Ciutadans, PDECat i Unió, PP i Avui Democràcia —també la de la CUP, a l'altra banda de la sala— han quedat buides. | Gerard Recasens

 

Gairebé cinc hores de sessió plenària, un debat dens, retrets durs de l'oposició contra el govern i escenes que, ara sí, recorden que les eleccions municipals del maig de 2019 no són pas tan lluny. Torredembarra ha aprovat en un ple extraordinari aquest dijous, 25 d'octubre, les ordenances fiscals per a l'exercici corresponent a l'any vinent. Ho ha fet, però, només amb els nou vots del govern —tots, és clar, favorables. Els vuit regidors de l'oposició han abandonat la sala i no han votat.

 

Tot plegat ha passat en una sessió plenària que ha començat a dos quarts de deu del matí i que s'ha allargat fins gairebé dos quarts de tres de la tarda i que ha servit, també, per escollir Aurora Roldán Guerrero com a nova jutgessa de pau del municipi: és la primera dona que exercirà aquest càrrec.

 

Tots els regidors de l'oposició, reunits al passadís de l'Ajuntament aquest dijous al matí. | Gerard Recasens

 

L'oposició abandona el ple de les ordenances 2019 a Torredembarra

El gest dels cinc partits de l'oposició s'ha endut el titular i la imatge del dia, amb les vuit cadires buides. Rosa Maria Guasch (Avui Democràcia) ha marxat tot just acabar el seu torn de rèplica. L'ha seguit Toni Sacristan, de la CUP. Just abans del torn de tancament del govern han abandonat la sala els edils de Ciutadans i el PP, mentre que el PDECat i Unió han escoltat la darrera intervenció del govern i, just abans de votar, també s'han absentat de la sala.

 

Toni Cruz, portaveu de Ciutadans, el principal partit de l'oposició a Torredembarra, ha acusat l'equip de govern de «manca de diàleg i de consens» i de «manca de respecte als grups de l'oposició», un apunt que també ha subscrit Núria Gómez, la regidora del PP. «En el procediment de les ordenances hi hem vist molt de menyspreu i per això també abandonem la sala», ha manifestat Anna Magrinyà, la portaveu del PDECat i Unió.

 

Toni Sacristan, de la CUP, s'ha mostrat indignat perquè volia que es votessin les seves propostes d'ordenances. Fins i tot ha simulat dirigir una votació per acabar abandonant l'Ajuntament. Rosa Maria Guasch, la portaveu d'Avui Democràcia, ha marxat criticant també el «menyspreu» del govern.

 

Les ordenances proposades per l'equip de govern —que congelen els impostos i taxes i n'abaixen algunes, com ara les de les terrasses i els negocis de platja— s'han aprovat finalment amb els nou vots favorables de l'equip de govern que formen ERC, PSC i ABG, els únics presents en aquell moment a la sala de plens.

 

Un debat d'ordenances molt dur

El matí ha estat llarg i encès a la sala de plens de l'Ajuntament de Torredembarra. Els cinc grups de l'oposició han volgut marcar perfil propi i distanciar-se del govern, en una dinàmica que ha desembocat en la seva marxa del plenari. Ho ha recordat el regidor del PSC José García en una al·lusió a Ciutadans: «Falten set mesos i un dia per a les eleccions municipals».

 

El govern es justifica amb l'argument de la «prudència»

L'alcalde Rovira i el regidor d'Hisenda Josep Maria Guasch (ERC) han presentat la proposta del govern que ja van fer pública dimarts. «No abaixem les ordenances perquè tenim inversions en marxa, no sabem com quedarà finalment la sentència de retorn de les plusvàlues i no volem hipotecar qui governi a partir del juny», ha explicat Rovira. 

 

«Aquest govern va començar el seu mandat amb prudència i acaba aquests quatre anys amb prudència», han explicat els republicans per justificar la congelació d'impostos «després d'abaixar l'IBI un 5,5% els darrers tres exercicis». Guasch ha posat èmfasi en el canvi més destacable de les ordenances enguany: les bonificacions a terrasses i negocis de platja,.

 

Cruz: «Alcalde, està buscant vots a Baix a Mar?»

El portaveu de Ciutadans, Toni Cruz, ha apel·lat l'alcalde Rovira pel que fa a la rebaixa de l'ordenança de terrasses. «Vol dir que no està buscant vots a Baix a Mar? Hi té a veure, que vostè hi viu?», ha preguntat Cruz. Rovira ha respost que a Baix a Mar «només hi ha el 60% dels establiments afectats per aquesta mesura i també hi ha gent en contra de les terrasses».

 

El líder de la formació liberal ha apuntat que el govern fa «propostes populistes» i ha acusat el govern de «caciquisme, falta de respecte a l'oposició i una previsió de govern nefasta». Cruz ha exhibit les propostes de Cs, com ara la rebaixa de l'impost de circulació i ha atacat el govern preguntant-se «quines polítiques socials estan fent».

 

Navas: «Són unes ordenances poc treballades i gens consensuades»

Joel Navas, regidor del PDECat i Unió, ha carregat contra el govern per una proposta d'ordenances «poc treballades i gens consensuades». Tot i que es mostren «satisfets» per la rebaixa de la taxa de les terrasses, un reclam que el seu grup municipal va fer ja l'any passat, Navas ha manifestat «decepció i molta frustració»

 

«Novament, suspenen en gestió i en planificació i ens presenten unes ordenances mediocres, del mínim esforç», ha dit, dur, Joel Navas. «I a sobre, ignoren les nostres propostes, ens passen els documents fa només una setmana i detectem errors que han de corregir», ha reblat.

 

Sacristan: «El govern ha pogut fer justícia fiscal i no n'ha fet»

El regidor de la CUP, Toni Sacristan, ha explicat al ple les propostes de la formació anticapitalista per a les ordenances de l'any 2019. «Són propostes de mínims i perfectament aplicables», ha dit. «No és ètic ni just que les persones amb rendes més altes i les que tenen rendes més baixes paguin els mateixos impostos», ha dit Sacristan, que ha retret al govern que lamajor part de la recaptació dels darrers anys hagi anat a parar a «pagar deute».

 

«Aquest govern ha pogut fer justícia fiscal en aquest mandat i no n'ha fet perquè no ha volgut», ha dit Sacristan, ras i curt. En reiterades ocasions ha demanat poder votar les propostes de la CUP, davant la negativa de l'alcalde Rovira «perquè només es poden votar les propostes que van degudament acompanyades de profunds informes tècnics i econòmics». Abans de marxar, Sacristan ha simulat una votació de les propostes cupaires.

 

Gómez: «Cal incentivar més la creació de llocs de treball»

La regidora del PP, Núria Gómez, ha demanat a l'equip de govern que accentuï més la seva mirada cap a «la creació de llocs de treball», especialment per la via «del comerç i el turisme, dos sectors clau en el nostre municipi». En aquest sentit, Gómez s'ha mostrat «preocupada» per les conseqüències comercials durant les obres del carrer de Pere Badia i ha demanat una «baixada de la taxa de la brossa en aquest carrer durant el temps de les obres».

 

L'edil popular ha centrat la seva crítica al govern també en l'àmbit cultural, on ha demanat «reduir taxes en aquesta mena d'actes i programar més concerts gratuïts per a totes les edats». Gómez ha acabat la seva intervenció acusant l'equip de govern de «no respectar els partits de l'oposició i les propostes del PP».

 

Guasch: «El govern té poques ganes de treballar»

L'edil d'Avui Democràcia, Rosa Maria Guasch, que ha estat la primera a abandonar la sala de plens, ha dit que detecta en el govern «cansament, passotisme i poques ganes de treballar». Guasch creu que les ordenances aprovades aquest dijous són «una oportunitat perduda per millorar la vida dels torrencs» i ha retret a l'equip de govern que «tot i destinar cada any nou milions d'euros a personal no tinguin capacitat d'analitzar les nostres propostes».

 

L'única regidora d'Avui Democràcia al consistori ha demanat escalar l'impost de la brossa «en funció de si en un determinat carrer, el servei es fa cada dia o si es fa cada dos o tres dies». Guasch ha destacat que «per primer cop, Avui Democràcia es veu obligada a votar en contra de les ordenances».

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris