Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Cs acusa el Ball de Serrallonga d'actuar «sense permís» en un acte polític

Van dirigir una pregunta al govern i van esmentar la retirada de pirotècnia a la Mulassa el 3 de setembre
Una actuació del Ball de Serrallonga de Torredembarra, en una imatge d'arxiu. | Facebook Ball de Serrallonga de Torredembarra.

 

El Ball de Serrallonga també va tenir part de protagonisme en el tram final del ple d'aquest dijous al vespre a Torredembarra. El grup municipal de Ciutadans va registrar una pregunta per escrit on es demanaven a l'equip de govern diverses qüestions al voltant de l'actuació d'aquest Ball a l'acte que, el passat dissabte, 29 de setembre, va commemorar el primer aniversari del referèndum de l'1-O a Torredembarra. La pregunta va desencadenar un intercanvi dialèctic entre l'alcalde Rovira, la regidora de Cultura Núria Batet, i els regidors de Cs Toni Cruz i Javier Ramírez.

 

CRÒNICA: La coberta de la piscina, principal polèmica del ple d'octubre a Torredembarra

 

Ciutadans acusa el Ball de Serrallonga d'haver actuat «sense permís»

La pregunta formulada per Ciutadans detallava d'entrada que el 29 de setembre es van detectar diversos grups del seguici popular de Torredembarra durant l'acte de commemoració de l'1-O a l'escola l'Antina, i que un d'aquests grups eren els «Trabucaires» (sic), és a dir, el Ball de Serrallonga.

 

Ciutadans assegura en el text que l'ús de les armes del Ball de Serrallonga necessita «el permís d'intervenció d'armes reglamentari» i també «el d'ocupació de via pública de l'Ajuntament i la Policia Local, l'assegurança per a la celebració de l'acte, el permís de Cultura per a usar la pirotècnia establerta i les mesures de seguretat corresponents».

 

A partir d'aquesta reflexió, el principal grup de l'oposició a l'Ajuntament de Torredembarra formulava dues preguntes. Dirigint-se a Núria Batet, demanaven si l'edil republicana, «allí present», «va autoritzar aquest acte amb les possibles conseqüències que se'n poguessin derivar» i demanaven si l'actuació «gaudia de tots els permisos i autoritzacions».

 

En la segona pregunta, Ciutadans demana si «la Policia Local estava avisada per Cultura d'aquesta situació». El grup també demana si es va produir «una retirada de la pirotècnia per part de la regidora, en no fer un bon ús de la mateixa i no sent reglamentària atenent el moment i les circumstàncies del lloc, tal com sí que es va fer amb la Mulassa de Torredembarra la passada Festa Major». També pregunten al govern la diferència que motiva les seves actuacions en el cas de la Mulassa i el del Ball de Serrallonga.

 

L'alcalde Rovira respon la pregunta de Ciutadans sobre el Ball de Serrallonga

El mateix alcalde de Torredembarra, el republicà Eduard Rovira, va llegir la pregunta de Ciutadans al ple i la va respondre. «Ni el govern ni l'Ajuntament organitzaven l'acte. Era una manifestació política que es feia al carrer», va explicar. «Per tant, la regidoria de Cultura no va autoritzar res perquè no li pertoca autoritzar-ho: en una manifestació política i en una actuació del Ball de Serrallonga n'hi ha prou amb què ho comuniquin a l'Ajuntament», va detallar l'alcalde.

 

Rovira també es va referir a l'actuació de la Mulassa del 3 de setembre, que va motivar que li retiressin la pirotècnia. «La Mulassa va fer mal ús del foc, va sortir del recorregut de la cercavila i va haver-hi risc de cremar persones», va dir l'alcalde, que va explicar una altra diferència entre la Mulassa i el Ball de Serrallonga: «A les actuacions del Ball de Serrallonga s'hi fan detonacions. El foc que s'hi usa és diferent al del Ball de Diables, la Mulassa o qualsevol altra bèstia de foc, que tenen més perill, i que per tant tenen requisits més importants a l'hora d'actuar, que no tenen les actuacions del Ball de Serrallonga».

 

Així doncs, Rovira va recordar que Cultura no havia avisat la Policia Local perquè «no havia de fer-ho», tot i recordar que la Policia Local ja era a la zona en motiu de la manifestació política. «Per tant, en tenien, coneixement!», va exclamar Toni Cruz (Cs) des de la seva posició.

 

Javier Ramírez (Cs) replica Eduard Rovira sobre l'actuació del Ball de Serrallonga

El regidor de Ciutadans Javier Ramírez va replicar Rovira que «així doncs, jo o qualsevol persona va a una manifestació, fa servir una arma, i no passa res?». Ramírez va recriminar a Núria Batet que «no només tenia coneixement de l'acte, si no que se'n vanta!». L'edil va demanar al govern si pensava prendre «alguna mesura al respecte».

 

L'alcalde Rovira es va limitar a recordar que «els balladors de Serrallonga tenen el permís d'arma nominal, que és el que han de tenir». El regidor de Governació, José García (PSC) va subratllar que ni la Policia Local ni els Mossos d'Esquadra, presents a la manifestació, no van decidir cap actuació d'ofici sobre aquesta qüestió en no detectar cap anormalitat.

 

La republicana Núria Batet, regidora de Cultura, va tancar el tema referint-se a la comparació amb l'actuació de la Mulassa el passat 3 de setembre. «La Mulassa només pot portar pirotècnia 'patum', i vam saber que havia actuat fora de Torredembarra amb un altre tipus de pirotècnia. Com que era fora de la Torre, no vam poder actuar», va explicar Batet, que va contraposar aquesta situació a la que es va viure a la cercavila de vigília.

 

«Aquell dia, tornaven a anar amb pirotècnia no reglamentària, i a més es van saltar el recorregut i van provocar un ensurt que, per sort, va quedar en res. Per això dos regidors del govern, allà presents, els vam retirar la pirotècnia», va reblar.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris