Torredembarra remodelarà l'antiga N-340 per adherir-la al nucli urbà del municipi

Es construirà un carril bici i una rotonda entre el passeig Miramar i el passeig de la Sort, entre altres mesures
L'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, ha presentat el projecte juntament amb el regidor Raúl García | Gerard Vives
 

Torredembarra remodelarà l'aspecte urbanístic de l'antiga N-340. L'ajuntament ha tret a licitació les obres de condicionament de la via, on s'inclouen remodelacions d'envergadura, com la construcció d'una rotonda entre el passeig de la Sort i el passeig de l'Estació i la implementació d'un carril bici a tota la zona, entre altres.


L'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, recorda que quan l'antiga N-340 va adherir-se a l'entorn del municipi, amb el desviament de la carretera, però no ho va fer en l'aspecte estètic i «va quedar en terra de ningú». «Volem reconvertir l'eix en un espai més del nucli urbà, així com solucionar alguns aspectes que resten pendents», ha afegit l'alcalde.

Tres actuacions principals

El projecte contempla tres línies d'actuació principals, que serviran per millorar la fluïdesa del transit a la zona del passeig de la Sort i el passeig Miramar, reconvertint l'antiga N-340 en un espai urbà; i habilitar nous espais compartits entre vehicles, amb el carril bici que tindrà una longitud de tres quilòmetres. Les empreses interessades poden presentar les sol·licituds fins al 13 d'octubre.

La urbanització del passeig Miramar passarà pel redisseny dels carrils de circulació, que comptaran amb un per a cada sentit, i s'implementaran dues voreres, en sentit nord i sud, amb passos de vianants d'1,5 metres d'amplada. A tot això s'afegirà el carril bici, de dos metres i mig d'amplada i un parterre amb plantes trepants, contra la tanca del ferrocarril.

Millora del servei d'autobús

Un dels aspectes cabdals serà també la instal·lació de dos carrils per a estació de bus, que comptaran amb una amplada de 2,60 metres i se situaran a ambdós costats del passeig.


El regidor de Via Pública i Manteniment, Raúl García, ha explicat que es tracta d'una mesura crucial, ja que «permetrà que les diferents línies de bus interurbanes que passen de Torredembarra no hagin d'entrar dins el nucli urbà per efectuar les parades, amb les complicacions que a vegades provoca».


Per altra banda, els dos trams del passeig Miramar, el del passeig de la Sort fins al carrer de Ferran i des d'aquest fins al passeig de l'Estació, comptaran també amb el recondicionament dels sistemes de drenatge d'aigües, xarxa d'aigua potable, enllumenat públic i altres.


També, en tot el tram del passeig, es reduirà la velocitat a 50 quilòmetres per hora, adaptant-se a les característiques de via urbana i per constituir «un passeig una mica més amable», com ha comentat l'alcalde, Eduard Rovira.

Una rotonda per evitar «girs conflictius»

La intersecció entre el passeig Miramar i el passeig de la Sort és, actualment, una porta d'accés al municipi i a un dels nuclis comercials de Torredembarra, però la intersecció entre els dos carrers és una mica confusa i poc pràctica, com ha comentat García.


Per solucionar-ho, es construirà una rotonda a la intersecció dels dos carrers, que millorarà la viabilitat a la zona, i «eliminarà els girs conflictius» que actualment es produeixen en aquest punt.


Per la seva banda, el carril bici també suposarà un canvi important, ja que per poder-lo encabir en els tres quilòmetres de longitud que tindrà, s'haurà de reduir l'amplada dels carrils de circulació d'automòbils, reduint-los a 2,85 metres en tot el tram de l'antiga N-340.


El recorregut on es podrà circular amb bicicleta per la carretera serà des de la rotonda de distribució Altafulla-Torredembarra i la urbanització Nova Torredembarra. Raúl García ha recordat que actualment ja hi una un tram de 650 metres de carril bici funcionant entre els càmpings. La intenció és ampliar aquesta línia, en tot l'àmbit municipal de Torredembarra.

Inversió de l'estat i endeutament

Tota aquesta intervenció haurà de comptar amb una inversió econòmica de les mateixes magnituds que el projecte. Eduard Rovira ha avançat que es tracta d'una partida que ja va ser contemplada en els pressupostos del 2020, però que comptarà amb la subvenció del Ministeri de Foment, per un valor total de 765.562 euros.


Aquesta subvenció va ser atorgada l'any 2016 i, per no perdre la inversió, s'han anat realitzant diversos treballs de millora de la via, com la intervenció a la rotonda dels Pescadors, que va tenir un import de 197.562 euros.


Ara, es gastaran els 568.006 euros restants de l'Estat i, per arribar a la inversió total destinada, d'1,2 milions d'euros, l'Ajuntament de Torredembarra farà servir un sistema d'endeutament per sufragar la despesa. Totes aquestes partides pressupostàries ja van ser aprovades als pressupostos del 2020.


Està previst que les obres tinguin una durada de vuit mesos, i falta determinar quan començaran, després que s'hagi adjudicat el projecte, el 13 d'octubre. Els veïns de la zona els tocarà viure un període de soroll, obres, i pols, però és una mesura necessària, com asseguren des del consistori torrenc, per mantenir i millorar un dels eixos longitudinals del municipi.

"Agenda castellera: Els Nois de la Torre fan 45 anys i ho celebren amb fotos històriques" "Altafulla: Nou acord entre Ajuntament i ecologistes per gestionar la Finca Canyadell"