Torredembarra surt del pla de xoc financer dos anys abans del previst

La ràtio d'endeutament se situarà, en acabar el 2018, per sota del 52%
Eduard Rovira (ERC) va assumir l'alcaldia el juny del 2015. | Aleix Figueras

 

Torredembarra posa punt final al pla de sanejament financer que va aplicar el govern tripartit d'ERC, PSC i ABG només arrencar el mandat, l'estiu de 2015. La planificació que es feia llavors implicava que el consistori torrenc, que partia d'un deute del 106% del seu pressupost el 2014, assolís una ràtio del 55,7% al tancament de l'any 2020.

 

Finalment, però, quan es tanqui l'exercici 2018, el percentatge de deute se situarà ja per sota, en el 51,78%, segons la previsió «molt ferma, a pocs dies d'acabar l'any», anunciada aquest dilluns, 17 de desembre, per part de l'alcalde de la vila, Eduard Rovira.

 

D'aquesta forma, tal com ja es preveia darrerament, la Torre abandonarà el pla de sanejament financer abans del previst. Tot plegat, en la presentació de la proposta de pressupost 2019, que el govern de la Torre ha presentat aquest dilluns perquè es voti aquest dimarts en un ple extraordinari.

 

Torredembarra tancarà el 2018 amb el deute per sota del 52%

L'eixugament del deute de l'Ajuntament de Torredembarra ha fet un pas endavant aquest 2018. La causa principal ha estat destinar el romanent de tresoreria de 2017 (1,2 milions d'euros) a amortitzar crèdit, després que el govern, que inicialment el volia destinar a cobrir la segona piscina del poble, no arribés a temps per poder-lo destinar a aquest projecte. Així, amb severes crítiques des de l'oposició, el govern va destinar el romanent íntegrament a eixugar deute, cosa que ha contribuït de manera cabdal a la reducció de la ràtio. L'alcalde Rovira ha explicat que la cancel·lació del crèdit «no ha suposat cap comissió penalitzant per amortitzar-lo de cop».

 

L'exercici 2017 ja es tancava amb un endeutament del 67%, molt per sota del 83% previst pel pla de xoc de 2015. Ara, segons les dades exposades aquest dilluns pel govern, el 2018 es tancarà amb el 51,78% de deute: la previsió del pla de sanejament el situava en el 73,35%. L'any passat, però, es va fer una nova previsió: el regidor d'Hisenda, Josep Maria Guasch, calculava acabar el 2018 al voltant del 58% de ràtio. Finalment, doncs, quedarà uns sis punts per sota.

 

Rovira treu pit de la sortida del pla de xoc

Tot plegat permet l'Ajuntament de Torredembarra sortir del pla de sanejament financer en tancar l'exercici 2018, cosa que es preveia fer al tancament de 2020. Això significa que el consistori podrà endeutar-se sense autorització i, segons l'alcalde, tindrà «més autonomia» sobre els seus recursos.

 

«Si el 2019 no ens endeutéssim, calculem que la ràtio de del deute quedaria en el 46,02%», ha explicat l'alcalde Rovira. Ara bé, tot fa pensar que, amb la sortida del pla de xoc i el projecte de cobrir la piscina que, segons l'alcalde, «segueix en marxa», el consistori sí que s'acollirà a algun crèdit.

 

«Si, per dir alguna cosa, contraiem un crèdit de 2 milions d'euros, ens situaríem a un endeutament del 55,5%, molt per sota del que ens marcava el pla de sanejament», ha explicat Rovira, que ha volgut deixar clar que «governi qui governi a partir del maig, gràcies a la gestió de sanejament que hem fet, tindrà marge de maniobra».