Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Les Rosalies de la Torre es troben aquest dissabte, com cada 6 d'octubre

Es farà una missa, una actuació festiva i un sopar
Una imatge d'una de les anteriors trobades de les Rosalies de Torredembarra. | Arxiu TarragonaDigital.com

 

Un any més, i ja en van 22, les dones que es diuen Rosalia i que són de Torredembarra es tornen a reunir. La cita és cada 6 d'octubre —tot just aquest dissabte—, i es commemora el dia del naixement de Rosalia Scalia, la noble siciliana que, canonitzada anys després, va esdevenir Santa Rosalia. Aquest dissabte, les Rosalies torrenques assistiran a una missa que se celebrarà a dos quarts de vuit del vespre a l'església de Sant Pere Apòstol.

 

Tot seguit, gaudiran d'una actuació festiva al Pati del Castell i, finalment, soparan plegades a un restaurant de la localitat. La celebració es duu a terme cada any i l'organitzen les mateixes Rosalies de la vila de Torredembarra, amb el suport, això sí, de l'Ajuntament de la vila.

 

Santa Rosalia, la patrona de Torredembarra

És evident que si a Torredembarra destaca el nom de Rosalia —fa anys, més que no pas actualment— és perquè la santa que duu aquest nom és la patrona de la vila. Cada 4 de setembre, en commemoració de la seva mort, la Torre celebra la seva Festa Major. A més, cada 15 de juliol té lloc la Festa del Quadre de Santa Rosalia, que venera el fet que, segons la litúrgia religiosa local, el 15 de juliol de 1640, en treure un quadre de la santa en processó pels carrers de la vila, es va esvair l'epidèmia de la pesta negra, que havia causat una gran mortalitat al poble.

 

Tot i que a Torredembarra es veneri Santa Rosalia, el cert és que la patrona és siciliana. Rosalia era de Palerm i hi va néixer el 6 d'octubre de 1130 —era filla de Sinibald i de Quisquina, i descendent de la família de Carlemany. Pietosa com era, amb només catorze anys, Rosalia es va retirar a fer vida d'ermitana a una cova del Monte Pellegrino, situat molt a prop de la capital siciliana. S'alimentava d'allò que trobava en la natura i bevia aigua d'una font. Va ser justament en aquesta cova on va morir als 30 anys, el 4 de setembre de 1160.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris