Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Es compleixen 150 anys de l'arribada de les Monges Carmelites al Vendrell

S'ha programat un itinerari carmelità pel nucli històric de la ciutat
El col·legi Sagrat Cor del Vendrell. | BP Diari

 

Entre finals del 2018 i el 2019 es compliran 150 anys de l'arribada de les Germanes Carmelites Teresianes al Vendrell. Per això, s'han preparat diversos actes per commemorar aquesta data assenyalada, que començaran aquest mes de novembre i s'estendran fins al novembre del 2019. Les Monges Carmelites tenen una estreta vinculació amb el Vendrell des de finals del segle XIX, tant en el vessant educatiu com en el sanitari i assistencial. 

 

Els Carmelites arriben el 1868 al Vendrell

L'ordre dels Carmelites va ser fundat al Vendrell el 1868 pel pare Francesc Palau Quer. En un primer moment s'hi van instal·lar els germans per, a partir del 1869, fer-ho les germanes. Els actes que s'han organitzat des del col·legi Sagrat Cor tenen l'objectiu de recordar la figura de Francesc Palau i la seva obra fundacional a la vila. Un dels primers actes organitzats serà un itinerari carmelità pel nucli històric del Vendrell, a través de la lectura de diversos actors vendrellencs com Josep Aixalà, els germans Ramon i Vidales, o Joan Ramon Soler i la seva vinculació amb els carmelites. 

 

L'itinerari presentarà un recorregut per la història dels germans i les germanes carmelites des de la seva arribada al Vendrell i fins a l'actualitat. Tindrà lloc tant el dissabte 10 de novembre com el diumenge 11, a les onze del matí sortint de la plaça Vella. Tot i ser una activitat gratuïta, cal inscripció prèvia a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès (carrer del Tomoví, 30), al correu electrònic acbaixpenedes.cultura@gencat.cat o al telèfon 977 66 73 96.

 

Hospital i escola de les Monges Carmelites del Vendrell 

L'activitat de les Monges Carmelites al Vendrell va començar, a finals del segle XIX, a l'antic hospital-asil de Sant Salvador, situat a la carretera de Santa Oliva, on les germanes van ser les encarregades de fer l'assistència als pobres i malalts des de la seva inauguració, el 1892. També a l'últim terç d'aquell segle és quan va néixer el col·legi Sagrat Cor, fent servir les dependències del nou hospital que no s'usaven per als malalts.

 

El 1907, l'escola es va separar de l'hospital, i va tenir diferents emplaçaments fins que es va ubicar el 1914 a la carretera de Valls, on es manté fins al dia d'avui. Actualment, el centre d’acull més de 1.000 alumnes, en un edifici que s'ha anat ampliant progressivament.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris