Els pilars que es van fer en la inauguració del Monument als castellers del Vendrell, el 1969.

El Vendrell recorda la construcció del Monument als Castellers, ara fa 50 anys

El monument, obra de Josep Cañas, es va ubicar inicialment al Francàs

El 8 de juny del 1969 el Vendrell festejava l'inici de la construcció del Monument als castellers,una obra de l'escultor de Banyeres Josep Cañas (1905-2001) que representava un quatre de vuit. Ara, 50 anys després, els Nens del Vendrell recordaran aquell dia, dins els actes de celebració del 93è aniversari de la colla d'aquest diumenge 2 de juny. El quatre de vuit de Josep Cañas ha esdevingut un dels monuments castellers més icònics de Catalunya, com el de la plaça de Jaume I de Vilafranca —també obra de Cañas—, o el del passeig dels Caputxins de Valls.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

A diferència del de la capital de l'Alt Camp, que està dedicat als Xiquets de Valls, el del Vendrell no es va fer en honor a cap colla, sinó al fet casteller. Es va decidir ubicar al Vendrell perquè en aquells temps els Nens del Vendrell eren una de les millors colles castelleres. La ubicació inicial va ser al Francàs, a prop de l'N-340, ja que Cañas buscava un lloc obert on mai s'hi construís al voltant. Els Amics de la UNESCO i el governador civil de Tarragona van aportar la major part del capital econòmic per fer el monument.

Inauguració amb la pinya i un tros del primer pis

Aquell 8 de juny del 1969 es va fer la inauguració només amb la part baixa de la construcció, on hi havia un gran bloc de pedra on s'aixecava la pinya i una part del primer pis del castell. La solemne benedicció i inauguració del monument va comptar amb una audició de sardanes de la Cobla Melodia, les actuacions de la coral El Raïm de Llorenç del Penedès i de la colla sardanista La Lira del Vendrell, i de les colles castelleres dels Minyons de l'Arboç, la Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca, els Castellers de Tarragona i els Nens del Vendrell. Totes elles van fer un pilar durant la benedicció del monument. 

L'obra es va anar fent per etapes, fins que va estar completament construïda el 1976. Durant dinou anys va estar situada al Francàs, fins que el 1995 es va optar per traslladar-lo a l'inici de l'avinguda de Jaume Carner, on fa 24 anys que saluda tots aquells que entren a la ciutat venint de Tarragona. Aquest diumenge 2 de juny, els Nens del Vendrell faran un pilar d'homenatge davant el monument, a dos quarts de dotze del migdia. Després aniran en cercavila fins a la plaça Vella, on faran la diada d'aniversari de la colla, acompanyats dels Castellers de Sants i els Castellers de la Vila de Gràcia.  

L'actual emplaçament del Monument als castellers del Vendrell.
L'actual emplaçament del Monument als castellers del Vendrell. | BP Diari

 

També et pot interessar: